Gisteren ging Cécile boodschappen doen in een gewone Franse supermarkt, de Intermarché in Hérépian. Ditmaal niet op zoek naar rams- of stierenkloten, maar om wat dingen in te slaan.
De winkel is goed gesorteerd, biedt altijd wat seizoensproducten. Steevast zijn er in het najaar 'verse', dat wil zeggen nog ongedroogde, walnoten (wat mij betreft een groot genot). Cèpes - porcini oftewel eekhoorntjesbrood - maar die kopen wij liever van zo'n 'ongeschoren champignonjager'. En natuurlijk pompoenen.
Kom er maar eens om bij onze Lidl's, AH's, Aldi's en Jumbo's. Maar daar zijn we ook het land niet voor: het zou niet verkocht worden. Onterecht dus om alles maar aan deze 'boosaardige' supers te verwijten. Fransen kopen het wel, want ze weten de producten op waarde te schatten. Ze zijn minder vergeten dan wij. Pastinaak, aardperen en schorseneren zijn ze hier nooit vergeten. Wij maken er nu veel ophef over. Fransen niet.
Maar .... Cécile kwam met de vrucht van de afbeelding bij de kassa, waarop de dame vroeg 'kunt u mij vertellen wat dat voor een ding is?' Enigzins verbaasd antwoordde Cécile dat het een patisson was, een broertje van de courgette. Nooit van gehoord! De dame geloofde er niets van en dook in haar lijst. En verdomd: ze vond hem erin terug. Ze riep uit: 'inderdaad, hij bestaat!'
Cécile kwam met het ding thuis (heel zacht en verfijnd van smaak - we aten hem gisteravond, gekookt, op smaak gebracht met wat vierkruiden poeder en daarna gegratineerd) en was er maar wat trots op: toch weer een française aan het wezen van haar zijn kunnen herinneren ;-)
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Grappig want wij hebben ook een pattison uit Frankrijk meegenomen.
Gekregen van de eigenaar van de camping die wij bezochten en deze groente verbouwde. Wij krijgen hem mee omdat wij verbaasd waren en het totaal niet kende.
Zou graag wat recepten willen hebben.
C'est plus joli que franchement bon. Beaucoup de patience pour l'éplucher et sans une bonne dose d'épices et d'assaisonements variés et multiples,c'est assez insipide à consommer en l'état.
Les patissons blancs et orangés font une superbe décoration d'Automne!!
Ik heb twee gele liggen, uit de Odintas. Lekkere recepten zijn welkom. Maar die witte ken ik ook niet.
Patisson is heerlijk. Ik heb een recept om hem te vullen met o.a. quinoa. Erg lekker en gezond! Zo'n schitterende witte patisson heb ik nog nooit in het echt gezien.