Omdat een grote verwerker van pruimen uit Nederland vertrok, zit een Nederlandse pruimenteler met zijn handen in het haar.
Dat nieuws blijkt uit een kort berichtje op de site van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Het kopje luidt "Verwerking moet bodem in Nederlandse pruimenmarkt leggen."
Het vertelt dat in 2011 een belangrijke pruimenverwerker van halffabrikaten Nederland achter zich liet. Daardoor zou de Nederlandse pruimensector nu 'een bodem in de markt missen'. “We hebben afgelopen jaar 45 ton klasse II pruimen moeten storten en ik denk dat er over heel Nederland 200 tot 300 ton pruimen gestort zijn”, vertelt pruimenteler Frederik Bunt uit Slijk Ewijk.
Hij is naarstig op zoek naar partijen die Nederlandse pruimen die niet helemaal gaaf zijn wil verwerken. Gebeurt dat niet, dan zakt kennelijk de prijs van de Nederlandse pruim komend jaar weg. Zeg maar dag met je handje tegen die pruim dan.
Zou Nederland begrijpen wat zo'n berichtje betekent? Laten we eens beginnen met Foodlog: wat bedoelt Bunt?
Fotocredits: Harvest - plums from our garden, Henk Kosters
Dit artikel afdrukken
Het vertelt dat in 2011 een belangrijke pruimenverwerker van halffabrikaten Nederland achter zich liet. Daardoor zou de Nederlandse pruimensector nu 'een bodem in de markt missen'. “We hebben afgelopen jaar 45 ton klasse II pruimen moeten storten en ik denk dat er over heel Nederland 200 tot 300 ton pruimen gestort zijn”, vertelt pruimenteler Frederik Bunt uit Slijk Ewijk.
Hij is naarstig op zoek naar partijen die Nederlandse pruimen die niet helemaal gaaf zijn wil verwerken. Gebeurt dat niet, dan zakt kennelijk de prijs van de Nederlandse pruim komend jaar weg. Zeg maar dag met je handje tegen die pruim dan.
Zou Nederland begrijpen wat zo'n berichtje betekent? Laten we eens beginnen met Foodlog: wat bedoelt Bunt?
Fotocredits: Harvest - plums from our garden, Henk Kosters
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Deze case ken ik niet. Wat ik wel weet is dat vele verwerkers het zeer moeilijk hebben. Kortom niet alleen boeren, maar ook (private) label producenten hebben het lastig. Middelgrote jam makers bijvoorbeeld. Of middelgrote sapfabrikanten. etc. De supermarktoorlog heeft ook de reserves bij verwerkers opgeslokt. Triest.
telers worden gedwongen hun pruimen zo hard als straatklinkers en half groen af te leveren, dit uiteraard op verzoek via de veiling van de grootgrutter. Een deel van de smaak en waarschijnlijk ook vitamines zal de consument moeten missen Zo verdwijnt de consumptie en via de verwerker is er ook weinig perspectief voor een boterham. Als het niet verbeterd zal er alleen een beetje teelt overblijven voor
de huiverkopende teler. Pruimenteelt verdient beter: meer aandacht voor smaak en betere kwaliteitsbewaking in de keten en niet als anoniem supermarktmerk verkopen
Veel verstand heb ik er niet van, maar ik weet wel dat de verwerking van fruit voor de productie van sappen, jams en moesen voor een steeds groter deel in Oost-Europa gebeurt. Om de simpele reden dat ze daar een goedkoper product kunnen maken. Lijkt me tijd om Hollandse pruimenjam aan te bieden bij Willem en Drees?!
Mocht een pruimenteler interesse hebben om zijn pruimen te (laten) verwerken, dan wil ik hem graag in contact brengen met een verwerker. Deze Helmondse verwerker kan tot 1000 kg pruimen per uur ontpitten en verwerken tot fruitpuree of jam. Afvullen in allerlei verpakkingen is ook mogelijk.
Dit is eigenlijk niet de draad Jan. Wel belangrijk. Zoals gebruikelijk ontbreekt het kwaliteitsbewustzijn van de Nederlandse consument - of het neemt een te lage plek in. Heeft alles te maken met (het gebrek aan) culinaire en natuur-gerichte opvoeding door de ouders en scholen.
Nederlandse pruimen moeten zich onderscheiden van hun buitenlandse familie door rijpheid. Net zoals verse boomgerijpte perziken in Griekenland ook veel lekkerder zijn. Als dat niet het geval is verdient de Nederlandse pruim geen plek meer.
En wordt de aanvaarding van fruit als alternatieve lekkernij tegengewerkt...