Het vertelt dat in 2011 een belangrijke pruimenverwerker van halffabrikaten Nederland achter zich liet. Daardoor zou de Nederlandse pruimensector nu 'een bodem in de markt missen'. “We hebben afgelopen jaar 45 ton klasse II pruimen moeten storten en ik denk dat er over heel Nederland 200 tot 300 ton pruimen gestort zijn”, vertelt pruimenteler Frederik Bunt uit Slijk Ewijk.
Hij is naarstig op zoek naar partijen die Nederlandse pruimen die niet helemaal gaaf zijn wil verwerken. Gebeurt dat niet, dan zakt kennelijk de prijs van de Nederlandse pruim komend jaar weg. Zeg maar dag met je handje tegen die pruim dan.
Zou Nederland begrijpen wat zo'n berichtje betekent? Laten we eens beginnen met Foodlog: wat bedoelt Bunt?
Fotocredits: Harvest - plums from our garden, Henk Kosters
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een kleine update. We hebben contact (opgenomen) met pruimenkwekers, en ik zie daar nog geen beweging. Kortom, ik vraag me af of er wel een probleem is. Klopt dit persbericht wel? Welke teler zit er met een uitdaging?
Karin, dan heb je nog nooit "mijn" reine claude confiture geproefd (out of stock, want ik had maar 4 pruimen in 2012). Alsof er een engeltje over je tong fietst.....
Iedereen weet dat blauwe bessen supergezond zijn met heel veel gezonde stoffen in mg/100 gram product. Maar vorig jaar of zo zag ik bericht dat bij een normale consumentenportie pruim beter scoorde dan blauwe bes (bron ben ik kwijt). Je eet namelijk veel meer gram pruim dan gram blauwe bes per keer. Maar de telers van blauwe bessen slagen er wel veel beter hun product als supergezond te verkopen.
toegevoegde fructose concentraat
Waar blijft die Nederlandse supplementen industrie die kwalitatief hoogstaande concentraten levert op basis van 2e/3e rangs fruit/groenten? Met de bijbehorende promotie?
... zoals appel(-peren)stroop zonder bietsuiker (fructose)... wat een onder-gepromoot product...