In juni steeg de eierprijs voor fabrikanten in de VS (voor zowel hele eieren als eiproducten) met 84,5%, meldt The Guardian op basis van cijfers van het Amerikaanse Department of Labor.

Producer price index
De scherpe stijging van de eierprijs zorgt er mede voor dat de 'producer price index', die de kosten van goederen en diensten voor ze de consument bereiken meet, in juni met 0.4% steeg. Dat lijkt niet veel, maar in de index weegt de eierprijs slechts voor een miniem deel mee. Verreweg het grootste deel van de producer price index wordt bepaald door de olie- en gasprijzen.

Grootste stijging sinds 1937
"Wanneer de eierprijs op jaarbasis met 58.000% [dat staat echt in de brontekst, red.] stijgt zoals de afgelopen 2 maanden, dan heeft dat wel degelijk een behoorlijke impact", zegt Ted Wieseman, analist bij Morgan Stanley. Hij schat dat de eierprijs verantwoordelijk is voor een vijfde van de 0,4% producer price index stijging. Sinds 1937, toen de overheid de eierprijzen ging bijhouden, is nog nooit zo'n grote prijsstijging waargenomen.
Volgens Wieseman beginnen consumenten de gevolgen van de prijsstijging en schaarste inmiddels ook in de winkels te merken.

Voor Nederland is de Amerikaanse situatie vooralsnog goed nieuws. Nederland mag inmiddels zowel eieren als eiproducten naar de VS exporteren en daarmee kunnen de Nederlandse eierboeren, die al jaren in zwaar weer verkeren, even opgelucht ademhalen. Ondertussen houden ze uiteraard met argusogen de nieuwe vogelgriepmelding in Engeland in de gaten. Daar gaat het om een hoogpathogene H7N7-variant van het vogelgriepvirus.

Ook Nederlandse sauzenmakers geven aan dat hun inkoopcontracten voor eieren over het komende - een belangrijke grondstof voor bijvoorbeeld mayonaise - een forse stijging laten zien.

Fotocredits: 'Eggs. Glorious eggs', Janine
Dit artikel afdrukken