Een ijsmaker vertelde het me. Hij was heel tevreden over de Siciliaanse citroenen die hij altijd kocht. Biologische, want hij gebruikt de schil als 'zest' in zijn ijsjes. Dat maakt heel wat uit, want op de schil van 'gewone' blijft heel wat gif zitten. Dat is wetenschappelijk aangetoond.
Laatst bestelde hij ze weer, maar hij was niet blij. Hij kreeg andere, uit Zuid-Afrika. Ze waren biologisch en nog iets. CO-2 neutraal. Om dat te wezen, moesten ze niet alleen van bijna 10 keer zo ver komen, maar waren ze ook meteen twee keer zo duur.
Hij snapte er niks van. Wat was er mis met die uitstekende Siciliaanse van dichtbij? Of foodlog het hem kon uitleggen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Dick. Dat zou je wel kunnen stellen ja. Maar het is een lastig onderwerp want er zijn citroenen en citroenen en vele mediterrane landen waar ze geteeld worden. Bovendien kunnen citroenen wel 6 maanden bewaard worden bij en temperatuur tussen de 5 en 9 graden celcius en bij een relatieve vochtigheid van 90%. Ingeval de citroenen gekweekt worden benoorden hun natuurlijke habitatsgrens (Napels/Capri) dan worden ze beschermd (op allerlei manieren) waardoor ze later rijpen en anders smaken en kleuren. Sommige varieteiten zijn geschikter voor sap (industrie), anderen hebben een zeer gearomatiseerde schil (goed voor Limoncello). Vruchten van de eerste oogst hebben veel sap, van de tweede hebben een zeer licht gekleurde schil en die van de derde oogst noemen ze in Italie 'verdelli', en die zijn groenig van buiten en hebben heel weinig sap.Het is dus maar waar je van houdt en naar op zoek bent als industie/consument. Op Cap Bon in Tunesie is een geweldige citruscltuur met veel verschillende citroenvarieteiten die om allerlei verschillende eigenschappen daar worden gewaardeerd en die wij nooit zien in Lutjebroek of Rodeschool. Er is zelfs een zoet citroentje met een waanzinnig geurige schil en het vruchtvlees eet je als een clementine; hij is wel niet erg sappig maar daar staan andere kwaliteiten tegenover. Sicilie, Sardinie en Calabrie zijn wat Italie betreft wel de belangrijkste productiegebieden - afgezien van de kust van Sorrento en het eiland Capri.
En dus Florine: is het zo dat er het 3/4 jaarrond Siciliaanse citroenen geleverd kunnen worden?
@Dick Inderdaad, een citroenboom heeft meerdere oogstperioden, afhankelijk van zijn situering (klimaat, grondsoort) en de varieteit. De rijkste oogstperiode is de eerste die in de winter plaatsvindt, daarna volgen er nog enkele maar telkens met minder vruchten per boom. De citroenboom bloeit terwijl hij op dezelfde tak ook vrucht draagt. De (na)zomer is de minst vruchtdragende periode, daarna is er een korte rustperiode en dan komt de boom weer met een rijke opbrengst vruchten. Hoe Zuidelijker (binnen Europa) hoe eerder de eerste en rijkste oogstperiode valt en dat is dan rond eind november/begin december. In Noord-Italie aan het Comomeer valt die eerste citroenoogst later dan op Sicilie. Zoals dat ook het geval is met artisjokjes. De eerste Italiaanse artisjokjes komen van Sicilie en dat is al in oktober. Daarna verplaatst de oogst zich langzaam Noordwaarts in de laars. In Italie kun je vrijwel het hele jaar door artisjokken eten zij het van verschillende varieteiten.
"Hieruit komt wel naar voren dat je dankzij een goede tekstschrijver groente en fruit onbezorgd over de wereld kun laten reizen en tegelijk een geweldig groen imago kunt opbouwen," zegt Jopie. Ik was er al bang voor.
Want wat zouden deze citroenen - en hoeveel omzet is zo nog meer op die manier nep-"CO2 neutraal"? - niet nog veel 'CO2 neutralerder' wezen als groot biofruithandelaar Eosta dat met spullen van dichterbij zou doen. Sjanie uit de Takkenstraat en kritische Fien uit Utrecht moeten iets geloven, maar mogen niet weten hoe het echt zit.
Ligt dit straks als 'puur & eerlijk' in de winkels? Weten die retailers veel, allemaal inkopers die een paar jaar op zo'n plek zitten en ook niet beter weten, want ze zaten op Nijenrode, The Rotterdam School of Business of The Vlerick School of Management in Gent. "CO2 neutraal is OK. Gewoon bio is niet genoeg meer." Dat staat er op het lijstje van eisen dat iemand die het ook al niet wist voor hen opstelde. Hoe zouden ze het ook moeten weten?
Even de uitleg van Eosta, want dat is waarschijnlijk het bedrijf dat de citroenen vanuit Zuid Afrika hier naar toe haalt. Ze handelen vooral in groente en fruit van over zee en in kasprodukten uit Nederland. Dit doen ze allemaal CO2-neutraal door afval te composteren.
Bij composteren onder gecontroleerde omstandigheden komt er vooral CO2 vrij en bij ongecontroleerde rotting vooral methaan en stikstof oxide. En methaan is nog een veel sterker broeikasgas dan CO2, dus door het stimuleren van "nette" compostering (waarbij CO2 vrijkomt)compenseert Eosta de CO2 productie van transport, koeling of kasverwarming. Papier en beeldschermen zijn wonderbaarlijk geduldig.
Eosta heeft hier inderdaad een vondst van ongekende omvang gedaan: "Obtaining carbon credits from methane gas avoidance is a revolutionary step in organic agriculture." Zo kunnen wij als biologische boeren beloond worden voor CO2 productie ten opzichte van anderen die het veel slechter doen. Ze kunnen natuurlijk ook nette compostering stimuleren én hun citroenen uit Italië halen, waarbij ze zoveel carbon credits creëren dat ze die kunnen verkopen.
Hieruit komt wel naar voren dat je dankzij een goede tekstschrijver groente en fruit onbezorgd over de wereld kun laten reizen en tegelijk een geweldig groen imago kunt opbouwen.
Een link naar hun verhaal hieronder:
http://www.eosta.nl/index.cfm?vid=64DD31DB-AB5A-D733-DF31869591EFD001