De weggegooide beschermingsmiddelen veroorzaken nu al regelmatig verstoppingen, terwijl de meerderheid van het publiek op dit moment nog geen mondkapje draagt. Potters voorziet daarom grote problemen na 1 juni. Dan mag iedereen met een mondkapje en zonder coronaklachten weer gebruik mag maken van het openbaar vervoer.
Ook in België wordt meer corona-afval teruggevonden in het zwerfvuil.
Potters pleit samen met Hugo Gastkemper, directeur van de stichting Rioned, voor een brede publiekscampagne. Zij merken dat de omgang met beschermingsmaterialen weinig eenduidig is. Zelfs minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maakte een foutje. Bij Jinek vertelde ze dat plastic handschoenen niet door het toilet gespoeld mogen worden (goed!), maar in de vuilnisbak voor plastic afval horen (fout!). Afvalverwerkers zien sinds deze uitspraak een toename in deze verkeerde manier van afvalscheiding. Alle beschermingsmiddelen, mondkapjes en plastic handschoenen moeten bij het restafval. “En dan wordt het verbrand”, aldus Klaas Wierda, manager van afvalverwerker Suez in Rotterdam.
In de medische wereld was de verwerking van materialen aan protocollen gebonden. Over het algemeen worden handschoenen, schorten, maskers en andere beschermingsmiddelen die in het ziekenhuis worden gebruikt tegen de verspreiding van het coronavirus na gebruik bestempeld als besmet of zelfs besmettelijk. Zij krijgen het label biohazard op geplakt: gevaar voor de volksgezondheid.
Zulke beschermingsmaterialen moeten zorgvuldig worden verwerkt. Verbanden is de effectiefste manier. Beschermingsmaterialen kunnen op die manier maar eenmalig worden gebruikt. Gezien het aantal coronapatiënten en zorgmedewerkers, levert dit een flinke berg afval op – tot wel 600 liter per persoon per dag; dat is ongeveer 6 badkuipen vol.
“Het coronavirus is een vettenvirus”, zegt Jorge Emmanuel, voormalig technisch hoofdadviseur van het VN-Ontwikkelingsprogramma. Daarom kan het worden geïnactiveerd door materialen gedurende 5 minuten te desinfecteren met een oplossing van 1-2% bleekmiddel. Als ze braaksel, snot, slijm of uitwerpselen bevatten, moet de bleekmiddelconcentratie worden opgevoerd. Ook kunnen de materialen 30 minuten worden verwarmd in water van 56 graden Celsius, of 5 minuten in water van 70 graden Celsius. Als het virus vernietigd kan worden, met temperaturen onder het kookpunt, vraagt Emmanuel, waarom zouden we dan een verbrandingsoven nodig hebben? In tijden waarin we ons tot voor kort druk maakten om duurzaamheid kunnen we ze ook heet wassen en weer hergebruiken. Professionals kunnen de beschermende materialen eventueel ook verwarmen in een autoclaaf.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Daarom kan het worden geïnactiveerd door materialen te gedurende 5 minuten te desinfecteren met een oplossing van 1-2% bleekmiddel. Als ze braaksel, snot, slijm of uitwerpselen bevatten, moet de bleekmiddelconcentratie worden opgevoerd. "
O jee, moet dat ook met mijn papieren zakdoekjes? Krijgt de vuilnisman extra gevarentoeslag? En als ik gepoept heb een scheut bleekmiddel toevoegen, 5 minuten wachten voordat er doorgespoeld kan worden?
Of gaat het simpelweg om een ziekenhuisomgeving waar je per definitie zo schoon mogelijk moet werken...
Waarom zo'n haast, is een tijdje (afgesloten) laten liggen niet voldoende?
Hoelang laten liggen alvorens een virus geen kwaad meer kan doen is toch al bekend?