image

Vandaag kom ik verscheidene berichtjes tegen van de consumentebond over de 'verborgen' hoeveelheid suikers. Het betreft een artikel van vandaag iwaarin wordt aangetoond dat de consument gemiddeld 30% meer suiker binnenkrijgt dan hij denkt. Dat komt volgens de bond door misleidende etiketering. We spreken hier over frisdranken en candybars. Geweldig dat de consumentenbond hier aandacht aan besteed, dat is tenslotte de taak van dit orgaan, toch ben ik bang dat het niet alleen in de frisdranken en de candybars zit die 'verborgen' suikers.
Het toeval wil dat wij op met onze leerlingen in Amsterdam nu in het onderdeel gedestilleerd zitten. Ook daar zitten heel wat verborgen suikers in die je even aan het denken zetten.
Het gaat hier met name om de producten die u en ik kennen als binnenlands gedestilleerd.
hier enkele gegevens:
Jonge jenever kan gezoet zijn tot 10 gram suiker/liter
Oude jenever kan gezoet zijn tot 20 gram suker/liter
Graanjevener mag maximaal 20 gram suiker/liter bedragen
Korenwijn mag voor minder dan 20 gram suiker/liter gezoet zijn
Vieux mag maximaal 20% suiker bevatten
Inmaakbrandenwijn meer dan 200 gram suiker/liter ( vandaar dat dit zich ook zo uitstekend leent voor vruchten)
likeur (Nederlandse) moet minstens 100 gram suiker/liter bevatten
Zodra er gewerkt wordt met Creme de...... moet het minimaal 250 gram suiker/liter bevatten
Creme de Cassis moet echter 400 gram suiker/liter bevatten


Begrijp mij goed ik wil u geen angst aan praten. Anders dan gedacht wordt, hoef je van suiker niet dik te worden. Je wordt pas dik van suiker als je meer inneemt dan je verbruikt. Koolhydraten - waartoe suikers behoren - vormen een onmisbare brandstof voor ons lijf. Hersenen en rode bloedlichaampjes gebruiken zelfs alleen glucose als brandstof.

Toch vind ik het van belang dit bericht even aan te vullen met deze informatie om u het hele plaatje te geven. En eerlijk gezegd ik drink er geen druppel minder om! 't is maar dat u het weet.

bron:Foodholland
Dit artikel afdrukken