Donderdag diende de beroepszaak van de stad New York bij het Court of Appeal van de Staat tegen de frisdranken-liga inzake het verbod dat de stad wil doorvoeren op grote porties frisdrank. Dat verbod werd voorgesteld door de gezondheidsraad van de stad onder het burgemeesterschap van Michael Bloomberg. De nieuwe burgemeester Bill de Blasio steunt het verbod van harte.

Het hoogste rechtscollege van de staat besloot dat de Gezondheidsraad van de stad de niet bevoegd is om een dergelijk verbod op te leggen. Het opleggen van dit soort beleid is volgens de rechtbank voorbehouden aan wetgevende autoriteiten, in dit geval de New Yorkse gemeenteraad.

Volgens een voorstander van het verbod is de uitspraak fnuikend voor de autoriteit van administratieve diensten in New York en zou het zelfs nationale repercussies kunnen hebben. De aanpak en ideeën van de beleidsstaf van de stad zou een inspirerende werking hebben op het land, met name op het gebied van volksgezondheid, schrijft Bloomberg (dat eigendom is van voormalig burgemeester Bloomberg).

Het merendeel van de Amerikanen was overigens geen voorstander van het voorgenomen verbod: volgens een nationale poll is 63% van de volwassenen tegen een lokaal verbod op de verkoop van suikerhoudende frisdranken in verpakkingen groter dan 45 cl. 19% was voorstander van een verbod zoals het New Yorkse voorstel en 19% had geen mening. In New York zelf lagen deze percentages op 57% tegen, 37% voor en had 6% geen mening.
Dit artikel afdrukken