Een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan kinderen is ongerechtvaardigd, schrijft het gezaghebbende blad British Medical Journal (BMJ). De schadelijke effecten zijn te weinig bewezen. Die conclusie trekt, met enige tegenzin, het Science and Technology Committee van het Britse Lagerhuis.

Onder energiedrankjes vallen Red Bull, Monster Energy en Relentless. Volgens de commissie is er nog te weinig bewijs om energiedrankjes anders te behandelen dan frisdrank. Wel zou eventuele ‘maatschappelijke schade’ een verbod mogelijk kunnen rechtvaardigen. Ook staat de commissie achter een vrijwillig verbod door retailers.

De lijst van vermeende schadelijke effecten van energiedrankjes is lang, met onder meer angst, slapeloosheid, hartritmestoornissen, anorexia, concentratiestoornissen, slecht kunnen multitasken en plannen.

In Nederland is er nog geen sprake van een verbod, al klinkt de roep om maatregelen ook bij ons. Begin oktober zijn Aldi en Lidl vrijwillig gestopt met de verkoop van energiedrankjes aan kinderen onder de 14 jaar.
BMJ - Energy drinks: evidence doesn?t support ban on sales to children, say MPs
Reageer
  • Deel
Druk af