Varkenskoppen
The Guardian en The Independent vroegen zich gisteren af waarom het ontbijtcafé Cereal Killer Cafe in Shoreditch (Oost-Londen) het doelwit werd van de protesteerders die zich richten tegen hipsters die zij met varkenskoppen vergelijken.
In tweets vragen Londenaren zich af waarom een ontbijtgranencafé en niet een gewoon café of een restaurant of pizzeria de boosheid in de belagers losmaakte.
De ouders en hun kinderen die in het café aanwezig waren, kwamen met de schrik vrij. Het pand werd met brandende fakkels en verf belaagd.
Het protest is vermoedelijk een teken van het oplaaiende ongenoegen over de toenemende maatschappelijke tweedeling die de Engelse hoofdstad treft en die minder gefortuneerde bewoners uit de binnencirkels van de hoofdstad verjaagt.
Joszi Smeets, directeur Youth Food Movement, reageert:
Familie ontbijtbar staat metafoor voor gentrification, als in op elke hoek vd straat in Amsterdam https://t.co/WcjDWoOE0f
— Joszi Smeets (@joszismeets) September 28, 2015
Fotocredits: still, The Guardian
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een mooi, goed gedocumenteerd en zeer dik boek (669 pgs) over deze materie is De Shockdoctrine van Naomi Klein (o.a. over de tweede tsunami van de Ceylonese kust, eens domein van kleine vissers, groentetelers en ambulanten, nu in beslag genomen door luxe ressorts, Marriots, golfvelden en zo meer). Het merkwaardige is dat acties als in Londen elders in de wereld, waar de situatie nog veel schrijnender is, achterwege blijven. Moraal: er is pas (negatieve) actie als het niet al te erg is, zoals ook eerder het geval in de Franse Revolutie (Die van: Let them eat cake).
#7 mag iedere geweldpleger voor zichzelf bepalen waar de grens ligt ?
Alex, ik ben geen tegenstander van geweld tegen goederen als laatste HANDelingsperspectief van de niet-bezittende klasse jegens de bezittende klasse. Als de laatste het te gortig maakt EN de politieke klasse verzaakt is er gerechtvaardige actie mogelijk. Een beetje volgens het Tweede Amendement in de VS.
Het mentale (maar ook fysieke-) geweld jegens de armen en niet-zo-normalen in de stadscentra is inmiddels draconisch.
Poor doors, godbetere het!
En dan de vraag waarom Cereal geviseerd werd en niet -bijvoorbeeld- Pret-a-Manger? Misschien omdat de kleine zelfstandigen van die laatste zelfs in de duurste buurten het bestaan van minder-bedeelden erkennen en er iets aan doen met hun hoge kwaliteit verse producten aan het eind van de dag. Iets wat Cereal misschien niet voor de hand liggend vindt met hun droge kruidenierswaren?
Dat lijkt me een correcte analyse.
Er is van alles aan de hand, maar met geweld gaan we de situatie niet verbeteren. Die hipster tenten zijn niet de oorzaak van de tweedeling, maar het gevolg.