't Hoen blijkt zich te verzetten tegen de Volkorenbus en houdt een pleidooi voor prachtig wit brood. Hij schrijft: "Het wordt tijd om brood de nederige plaats te geven waar het past: als begeleider van de maaltijd. Als iets dat lekker is in plaats van gezond. En als u het eet: kies dan voor een goed gemaakt stuk brood zonder toevoegingen dat een lange rijstijd heeft gehad. Haal vezels, vitaminen en mineralen uit groente en fruit. En doe vlug een stap opzij als de volkorenbus komt aandenderen."
Het is natuurlijk slimme marketing. Nu bewust Nederland overstapt op paleo en koolhydraatarm, moet je als bakker de bakens verzetten. Bakker Frank van Eerd uit Maastricht kiest een heel ander strategie. Hij maakt gezond brood en heeft daarvoor de instemming van Hormoonfactorman Ir. Ralph Moorman.
Wie gelooft u?
Fotocredits: Mirakuleus, de Volkorenbus op de Alpe d'HuZes
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Toevallig dit artikel over "ongezond" brood via Google ontdekt.
Er worden in de reacties toch wel twee zeer belangrijke punten straal genegeerd
: 1 Monsanto die sinds een 15 jaar pesticiden ( ATI ) in ons graan met toestemming heeft gekweekt.
;2 het Chorleywood Bread Process , dit is waarschijnlijk samen met ATI de grote boosdoener ivm. de toenemende intolerantie aan brood-en graanproducten. Volgens dit proces is het brood eigenlijk niet voldoende gerezen of gegist, het deeg word onder vacuüm ,gekneed,en gebakken,dit bakken moet je niet te ernstig nemen gezien men dit brood??? onder druk, in speciaal voor dit doel ontworpen stoomovens bakt, tegen een veel lagere temperatuur(energiebesparing ),het resultaat is eigenlijk een rauwe deegmassa die met drie keer meer gist en een massa stijfsel (Hout/cellulose )en verkeerde vetten overeind blijft,men gebruikt hiervoor ook syntetisch aangemaakte Cysteine, een aminozuur dat voornamelijk uit mensenhaar en veren wordst gewonnen, (het brood krijgt ondanks dit haar,toch het Halal zegel ) Zand/ Siliciumdioxide E551,Tert-butylhydrochinon/ E319,Kunstmest/E517,gezien men deze goederen verstopt onder BROODVERBETERAARS en deze dus ook niet op de verpakking dienen vermeld .
Wat te doen bij eventuele graan intolerantie,ga zelf op zoek naar kwaliteitsgraan dat NIET genetisch gemanipuleerd werd, zorg ervoor dat deze granen dan LANGZAAM worden vermalen,het graan moet niet rusten, dit dient enkel om een betere oxidatie, en een witter meel te verkrijgen ,en probeer onderstaand recept eens uit,waarschijnlijk verdwijnt ook jou" IN-tolereantie "
na enkele weken als sneeuw voor de zon ,
Basisrecept gemakkelijk brood:
1 kg broodbloem
0.600 l water
0.30 l citroensap
samen mengen
50ml melk+20 gram suiker +20 gram bloem +7 gram droge gist,au bain marie opwarmen tot 36/38 Celsius
wanneer deze mengeling minstens verdubbeld is , voeg deze bij de meel ,water en citroenmengeling, en meng alles gedurende 2 minuten goed door mekaar,voeg nu minumum 8 gram fijn zeezout bij ,en kneed voor zo een 10 minuten met de deeghaak op gemiddelde snelheid,
als het brood eventueel toch langer zou moeten bewaard worden ,doe er 30 gram boter bij en laat nog 2 minuutjes mengen .
laat het deeg nu minstens 8 uur rusten,
Kneed nu dit deeg in de gewenste vorm ( of maak kleine broodjes)
leg op de ingevette en bebloemde broodvorm of bakplaat,laat minstens,2 tot 3 uur rijzen (dit hangt af van de kamertemperatuur)
plaats nu in een hete 225 graden Celsius oven, draai na 10 minuten de temperatuur naar 185 graden en bak nu verder tot gaar (ongeveer nog een 25 minuten voor een groot brood, broodjes zullen al binnen 5 minuten klaar zijn ) .
(als het brood droog en krokant aanvoelt,en hol klinkt als je op de onderkant tikt is het gaar.......)
lekker genieten
Citroensap is Zeer belangrijk omdat het vermijd dat het zout de Gistcellen te veel zou beïnvloeden, zout en gist zijn nu eenmaal geen vrienden,
door vers/ingelegd citroensap bij te voegen, kan je bakken met MINDER gist,
1 gram verse gist =10.000.000.000 levende celletjes !
http://www.swr.de/odysso/-/id=1046894/did=9333040/pv=video/nid=1046894/wb6ny6/index.html
http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CEUQFjAC&url=http://www.bbc.co.uk/news/magazine-13670278&ei=VZ_jUdGBN6m00QXe0IDwAQ&usg=AFQjCNF7WnC-U5BPXDqdimkfP0MwC4IfGg&sig2=De4U6kbLpAkCN6H_xczEdQ&bvm=bv.48705608,d.d2k
@ Robert: ik ben het zeker met je eens ben dat we niet moeten focussen op tussenliggende eindpunten zoals cholesterol of bloeddruk. Alleen is negeren van onderzoek wat dat wel doet armoedig: het probleem is dat het erg duur wordt om een groot, langlopend onderzoek te doen en te wachten tot de eindpunten optreden. De proefpersonen moeten gedurende de gehele looptijd zich aan het dieet houden - dat kost klauwen met geld.
Daar komt bij dat we al tijden weten dat ongezond eten van invloed is op het ontstaan van hart- en vaatziekten. En nu blijkt dus dat de relatie voeding -> hart een vaatziekten wel eens verklaard kunnen worden door granen.
Van koolhydraat-arm (= praktisch graanloos) eten is redelijk bekend hoe positief de invloed is op bloedwaarden [1-5]
Ik heb een onderzoek met een paleo dieet geciteerd omdat daar de macronutrienten-compositie ongeveer gelijk is gehouden met de controlegroep, en de bloedwaarde verbetering niet in de hoek van de koolhydraatmindering gezocht moet worden. Wat hebben deze low-carb en paleo studie met elkaar gemeen? Juist, er worden flink minder granen geconsumeerd.
[1] Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and LEARN Diets for Change in Weight and Related risk Factors Among Overweight Premenopausal Women, Gardner et. al., 2007
[2] Effects of a low-carbohydrate diet on weight loss and cardiovascular risk factor in overweight adolescents, Sondike et. al., 2003
[3] A low-carbohydrate as compared with a low-fat diet in severe obesity, Samaha et. al.,2003
[4] A randomized trial of a low-carbohydrate diet for obesity. Foster et. al., 2003
[5] Effect of 6-month adherence to a very low carbohydrate diet program. Westman et. al., 2002
"En om eerlijk te zijn wil ik het ook niet verdragen, want ik vind het zo'n culinaire armoe, die perfect gesneden granenplakken dag in, dag uit."
Zolang er nog mensen zijn die zo'n opmerking kunnen en willen maken is er nog hoop in dit land, Georgina
@Robert Hoenselaar: Je opmerking: "Het lijkt mij logisch dat de basis van een advies ten allen tijde gebaseerd is op een wetenschappelijk standpunt" ben ik het ten dele mee eens. Het zeker interessant om op wetenschappelijk niveau te discussieren om uiteindelijk verder te komen in de toekomst. Als het echter aankomt op de vraag: "Welk advies kunnen we nu geven aan Nederland?" zien we zeer veel tegenstrijdigheid in de onderzoeken. Je ziet hoe lastig is om een stelling te formuleren. In deze discussie is dat voor veel van de experts al lastig, dus denk u eens in dat dit met deze experts als groep zou moeten gebeuren.
Ik denk als het aankomt op advies voor Nederland dan we vooral dan ook moeten kijken waar we het eens zijn, in plaats van de verschillen te benadrukken (wat in de wetenschap vooral gebeurt).
Dus zeker doorgaan met wetenschap, maar ook uitspraken durven doen vanuit rationaliteit om nu actie te kunnen ondernemen. Ik begrijp dat een aantal mensen dit niet mag of wil, maar het lijkt me een vereiste om iets te kunnen doen. Want dat het huidige voedingspatroon van Nederland niet het meest gezonde is, daar zijn we het ongetwijfeld over eens, ook als het op brood aankomt.
Ik heb mijn hoofd meermaals gebroken op de wetenschappelijke onderzoeken naar brood en zijn invloed op het menselijk lichaam, maar ik kom er niet uit. Zelden ben ik zoveel tegenstrijdige onderzoeken als cijfer-goochelarij tegengekomen.
Ik ben dol op brood, maar ik merk dat mijn lichaam het niet accepteert als basisvoedsel. Ik ben van huis uit gewend om brood alleen maar te eten als begeleider en dan meestal in de vorm van zuurdesem-brood. Helaas dwingt de Nederlandse levensstijl je echter om het als basisvoedsel te nemen en op de een of andere manier wordt dat in mijn lijf slecht ontvangen. Gewichtstoename, moeheid en zelfs een incidentele allergie uitbraak zijn het gevolg. Terwijl ik echt geen problemen heb met gluten.
In het land waar mijn ouders vandaan komen ( ik ben zelf hier geboren ), is brood ook geen basisvoedsel, maar een middel om je jus/saus mee te eten of als begeleider bij een salade/soep of lichte maaltijd. Overdag eet men zaken als groenten, fruit , zaden, noten en vlees/vis. Als je daar zou vertellen dat je 6 sneetjes brood per dag moet eten, dan zou men vragen of je je wel helemaal goed voelde. Ze kennen daar ook helemaal geen volkorenbrood, dat is iets middeleeuws.
Misschien ligt daar ook de reden voor mijn reactie op de volkorensneetjes van de bakker, wellicht dat ik het 'van huis uit' gewoon niet verdraag ;)
En om eerlijk te zijn wil ik het ook niet verdragen, want ik vind het zo'n culinaire armoe, die perfect gesneden granenplakken dag in, dag uit.