image

Een onderzoek dat de nodige stof zou moeten doen opwaaien: hoe je eet blijkt minstens zo belangrijk als wat je eet. Nog boeiender: we kunnen het niet verklaren.

Scholieren in de tweede en vierde klas van het voorgezet onderwijs die ’s ochtends niet ontbijten hebben vaker te kampen met overgewicht dan kinderen die deze gewoonte niet hebben. Die conclusie trekt ir. Simone Croezen van de afdeling Humane voeding van de Wageningen Universiteit op basis van een studie waarbij gegevens van 35.000 middelbare scholieren werden verzameld. Ze publiceert binnenkort over haar onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Clinical Nutrition.
Croezen vond een verband tussen overgewicht en het overslaan van het ontbijt. Dat bleek er te zijn en was zelfs sterker dan het verband tussen alcoholgebruik en overgewicht en te weinig bewegen en overgewicht. Het verband bleek bij tweedeklassers sterker dan bij vierdeklassers. Croezen verklaart dat uit het feit dat vierdeklassers meer dikmakende gewoonten hebben ontwikkeld dan tweedeklassers. Ze drinken bijvoorbeeld meer alcohol.

Waarom het overslaan van het ontbijt samenhangt met het ontwikkelen van overgewicht kan de onderzoekster niet uit haar gegevens opmaken. Er is wel ander onderzoek bekend waarin blijkt dat kinderen die hun ontbijt missen de gewoonte hebben om de rest van de dag ongezonder te eten.


bron: Resource met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken