Noorse wetenschappers van het biotechnologiebedrijf Biovotec en onderzoeksinstituut Nofima hebben onderzocht of het membraan van eierschalen chronische wonden beter kan laten helen. Dat meldt De Morgen. De cellen in het vlies van eieren blijken de opbouw van moleculaire structuren rond een wond te bevorderen. Daar valt een nieuw type verband van te maken dat hardnekkige wonden sneller en goedkoper laat helen dan bestaande technieken.

Om het verband in voldoende volumes te kunnen produceren, moeten ei-restanten uit de industrie efficiënt verzameld kunnen worden. Dat blijkt haalbaar.

De oprichter van Biovotec, Ralf Schmidt, voorspelt dat het nieuwe verband binnen 2 jaar op de markt komt. Het moet vooral uitkomst bieden voor chronische wonden bij bijvoorbeeld ouderen en diabetespatiënten.

Dat er interessante toepassingen zijn voor het ‘afval’ van de eierenindustrie, liet Pankaj Pancholi al eerder zien. Dit bedrijf ontwikkelde een methode om de eierschalen te gebruiken als grondstof voor de plasticindustrie. De genezende werking van het eierschaalmembraan was al veel langer bekend vanuit de oosterse geneeskunst.
De Morgen - Een verband dat wonden snel en goedkoop geneest, gemaakt van eierschalen
  • Deel
Druk af