In de koffielounge van een sportschool moest ik een uurtje wachten. Het was lunchtijd en de ruimte was gevuld met een zeer gevarieerde clientèle - al dan niet in ‘sportschoolkleding’. Er stonden allerlei lekkere kleine snacks op de counter en ik nam bij mijn koffie verkeerd een dadel-kokos reepje om opkomende trek te stillen. Olala, hier had ik wel de lekkerste dadel-kokos reep te pakken die ik in zeer lange tijd had geproefd. Voordat ik wegging keerde ik terug naar de koffielounge om nog een dadelreep mee te nemen voor in de tram.

Als lekkernij op de counter in de koffieruimte van een sportschool was zijn reep een zeer verantwoorde maar bovenal een zeer coole snoepsnack
Ik complimenteerde de jongeman achter de counter met die overheerlijke reep (er was ook een versie met ongezoete chocolade glazuur) en vroeg waar die reep vandaan kwam. Het bleek dat hij in eigen huis werd gemaakt. Aha, en wist hij ook wat er allemaal in die reep was verwerkt aan ingrediënten? Al snel verscheen de man die verantwoordelijk is voor die lekkernij. Hij was zo aardig mij te vertellen wat de ingrediënten waren voor zijn dadel-kokos reep.

Wat ik vooral zo goed aan zijn reep vind, is dat er geen roomboter voor wordt gebruikt maar kokosolie en vooral ook dat suiker wordt weggelaten omdat dadels voldoende zoet zijn. Als lekkernij op de counter in de koffieruimte van een sportschool was zijn reep een zeer verantwoorde maar bovenal een zeer coole snoepsnack.

Thuis heb ik wat gewijzigd aan de ingrediënten – in die zin dat je voor het thuisfront niet zozeer hoeft te bezuinigen op dure ingrediënten omdat de prijs voor de verkoop reëel moet zijn. In plaats van de reep stevigheid en volume te geven met gemalen ongebrande cashewnoten en gemalen kokos , koos ik voor amandelmeel en liet de oorspronkelijke stukjes walnoot in de dadelmassa ongemoeid. Een dun laagje geraspte kokos bovenop de reep vervolmaakt de aanblik en de smaak van deze verantwoorde dadelreep met noten.

Nodig voor circa 10 stuks:
- 100 gram ontpitte dadelhelfen
- 15 gram walnoothelften
- 40 gram amandelpoeder
- 30-35 gram biologische kokosroom (liefst van Royal Green)
- 5 eetlepels water
- 1 ml vanille extract (facultatief)
- snufje zout
- geraspte kokos

Bereiding:
Snijd de dadelhelften overlangs in smalle reepjes en vervolgens in korte stukjes. Breek de walnoothelften in kleine stukjes. Smelt de kokosroom in een ruime lage pan (hapjespan) op halfhoog vuur. Voeg de stukjes dadel toe, roer ze even goed door de hete kokosroom en voeg het water toe. Laat dit op iets lager vuur onder regelmatig roeren sudderen tot de stukjes dadel zachter zijn geworden en het water is ingekookt.

Roer er dan het amandelpoeder door, blijf roeren en plet de massa ondertussen lichtjes met een vork tot een tamelijk homogene massa. Draai het vuur lager, roer de stukjes walnoot en het vanille extract erdoor en roer alles nog even goed om tot het naar wens is ingedikt.

Doe de dadelmassa over in een kleine rechthoekige vorm, strijk het oppervlak glad met de achterkant van een natgemaakte lepel.

Bestrooi het oppervlak niet te dik met geraspte kokos en laat de dadelmassa afkoelen en vervolgens enkele uren opstijven in de ijskast.

Snijd de dadelmassa in repen van het gewenste formaat, haal ze voorzichtig uit de vorm en leg ze op een platte schaal. In principe is dit tamelijk onschuldig - en ook nog vegan - snoepgoed!

dadel noten reep

Dit artikel afdrukken