In nieuw onderzoek werd dat bevestigd. Een team van Belgische en Britse wetenschappers testte aan de hand van eerder uitgevoerd veldwerk een model over de smaakbeleving van ethisch verantwoord voedsel, zoals biologisch, Fair Trade en lokaal geproduceerd eten.
Geen verschil, toch lekkerder
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die dierenwelzijn, milieuvriendelijke landbouw of een fatsoenlijk loon voor derde-wereldproducenten belangrijk vinden, de producten die daarbij horen lekkerder vinden. Zelfs als er geen verschil in smaak is, vinden ze wat ze 'goed' vinden ook lekkerder, meldt de Daily Mail.
Beloningsmechanisme
Het kopen en eten van ethische voedingsmiddelen geeft morele voldoening en beïnvloedt onze smaakverwachting positief. Dit zorgt er vervolgens voor dat je daadwerkelijk een verbeterde smaak ervaart. En dat werkt volgens de onderzoekers weer als beloningsmechanisme, waardoor je er steeds meer naar neigt om alleen nog 'goede' voedingsmiddelen te kopen en bereid bent om er meer geld aan uit te geven.
Verschillende studies
Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en Oxford University analyseerden gegevens van 4 verschillende studies. Het ging om drie experimentele studies en een studie waarvoor 4.000 deelnemers uit 8 landen zijn ondervraagd. Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Appetite.
Fotocredits: ‘P2930231’, Marqt Franklin Heijnen
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Alles zit tussen de oren.
En? Is dat erg dan? Das toch hetzelfde als je eten zeer kleurrijk maken met verschillen soorten groentes, dat oogt ook veel lekkerder dan een bord bruine drap die bruine bonensoep heet toch? Als je daardor vaker bio koopt is dat alleen maar beter voor alles om bio heen, is niks mee.