De bacteriën in onze darmen blijken zich razendsnel aan te passen aan een verandering in ons voedingspatroon. Binnen een dag schakelen ze om: bij een overstap naar een dierlijk-voedsel bevattend dieet krijgen de eiwitverwerkende microben de overhand, terwijl bij een plantaardig dieet de zetmeel en cellulose-verwerkende bacteriën toenemen.

Onderzoekers van Harvard publiceerden hun onderzoek in Nature. De 11 proefpersonen mochten steeds vier dagen eten wat ze normaal aten. Daarna moesten ze vier dagen het onderzoeksdieet eten en werden ze nog gedurende 6 dagen gevolgd, waarbij steeds fecesmonsters werden genomen. Het plantaardige dieet liet niet veel verandering in de bestaande microben zien. Maar het dierlijke dieet - waar bijna geen vezels in zaten - leidde tot een grote verandering. Zo bleek de anaerobe bacterie Bilophila wadsworthia ineens veel meer voor te komen en pasten sommige bacteriën hun genexpressie aan. De nieuwe samenstelling van het microbioom was binnen een dag een feit.

Lawrence David, een van de onderzoekers, zegt op Bloomberg: “Dit zou in prehistorische groepen, toen er veel meer volatiliteit in het beschikbare voedselaanbod was, wel eens heel nuttig geweest kunnen zijn. Het creëert een soort buffer om veranderingen in de voeding op te vangen en zou vroege mensen in staat gesteld kunnen hebben iets flexibeler met hun voeding te zijn."
Dit artikel afdrukken