Op aangeven van een investeerder heeft bureau De Mediaan de rendementen van landbouwgrond over de afgelopen 40 jaar bekeken. Het gemiddelde rendement ligt op 8,4 procent. “Het grootste gedeelte is verkoopwinst, de waardestijging van de grond.” Dit zegt Alfred Jansen van De Mediaan volgens BNR vanmorgen.

Jansen verklaart de waardestijging vooral uit het verdwijnen van landbouwgrond in Nederland. Jaarlijks verdwijnt ca. een half procent landbouwgrond omdat terreinen wordt teruggegeven aan de natuur of wordt gebruikt voor recreatie of bouw.

Toch waarschuwt Jansen. Snel rijk zul je niet worden van landbouwgrond. Je moet geduld hebben. “Het kan lang duren voor het echt iets oplevert.”

Verzekeraar ASR blijkt 33.000 hectare Nederlandse landbouwgrond (in totaal ca. 2,3 miljoen hectare) in portefeuille te hebben. Daarmee is de belegger de grootste particuliere investeerder in Nederlandse agrarische grond. Ten overvloede waarschuwen wij ook maar: daarmee is het nog niet de meest betrouwbare pensioenverzekeraar.

De Nederlandse boer wil graag uitbreiden om zijn kostprijzen te kunnen drukken. Bijkopende boeren die zich moeten financieren, moeten zich echter afvragen of de hoge grondprijzen goede beleggingsperspectieven bieden. Als zij de rente en aflossing niet kunnen verdienen uit hun bedrijfsvoering - zoals al jarenlang het geval is - moeten zij lang geduld hebben om te kunnen eten van hun beleggingen. Niemand kan zijn maag op lange termijn aan de kapstok hangen.
Een akker verkopen is daartegen lucratief. Zo'n 10 hectare doet inmiddels tussen de € 600.000 en € 800.000. De stoppende boer moet zich echter afvragen waar hij dat geld veilig laat. Voor hem is houden van de grond en die verpachten vermoedelijk de beste optie.

Fotocredits: 'akker in de Haarlemmermeer', uitsnede, Gerard Stolk
Dit artikel afdrukken