Kipster gaat ver. Het bedrijf houdt dieren om zo duurzaam mogelijke eieren te leggen voor Lidl. Maar eigenlijk vindt oprichter Ruud Zanders het maar niks. Op nu.nl vroeg hij zich af waar mensen de arrogantie vandaan halen om dieren voor hun eetgenot te houden. Daarom introduceert Kipster vandaag op Dierendag naast eggs ook Veggs. Nepeieren? Nee. Gewoon een geel vloeibaar goedje dat bestaat uit tal van ingrediënten, waaronder gist en eiwit van soja, waar je volgens Zanders uitstekend roerei mee kunt bakken. Over een jaar ligt het in de winkel.
Van dier naar ketel als machine
“In het laboratorium doen we hetzelfde als op onze boerderij", zegt Zanders. "We hebben plantaardige grondstoffen en daar maken we een ei van. Op de boerderij stoppen we die grondstoffen in een kip. In de keuken van het het lab stoppen we het in een ketel. Voor Veggs hoeft geen dier geëxploiteerd te worden en als het in de toekomst lukt om met veel minder dieren, tot misschien wel geen dieren, in ons voedsel te voorzien dan hebben we met Veggs toch de mogelijkheid voor een heerlijk roereitje bij het ontbijt”
Het plantaardig ei is in het laboratorium klaar, "gelegd" zeggen de Veggsters. Verfijnen, opschalen en het bouwen van een productiefaciliteit - een fabriek die de 'boeren' een 'Vegan Farm' noemen - zijn de volgende stappen. De mannen achter Kipster willen hun hun ei-zonder-kip op Dierendag 2021 als roerei op jouw ontbijttafel kunnen zetten.
Pluimveeweb - Kipster ontwikkelt Vegan ei: VEGGS | Pluimveeweb.nl - Nieuws voor pluimveehouders
Van dier naar ketel als machine
“In het laboratorium doen we hetzelfde als op onze boerderij", zegt Zanders. "We hebben plantaardige grondstoffen en daar maken we een ei van. Op de boerderij stoppen we die grondstoffen in een kip. In de keuken van het het lab stoppen we het in een ketel. Voor Veggs hoeft geen dier geëxploiteerd te worden en als het in de toekomst lukt om met veel minder dieren, tot misschien wel geen dieren, in ons voedsel te voorzien dan hebben we met Veggs toch de mogelijkheid voor een heerlijk roereitje bij het ontbijt”
Het plantaardig ei is in het laboratorium klaar, "gelegd" zeggen de Veggsters. Verfijnen, opschalen en het bouwen van een productiefaciliteit - een fabriek die de 'boeren' een 'Vegan Farm' noemen - zijn de volgende stappen. De mannen achter Kipster willen hun hun ei-zonder-kip op Dierendag 2021 als roerei op jouw ontbijttafel kunnen zetten.
En nog een nieuwe eiervervanger/-opvolger. Uit Singapore.
Kan #28, Rene. Maar je kan ook een beetje van je geloof afdwalen en Kipster-eieren kopen. Scheelt een hoop tijd en vegan UPF-geknoei. Bondiger kan ik de verwarring van hieronder niet samenvatten.
Voor het ei kook je eerst de stukjes pompoen tot ze zo zacht zijn dat je er met een mesje moeiteloos doorheen glijdt.
Maak ondertussen het "eiwit" door in een kom de rijstebloem, plantaardige melk, het water en het zout met elkaar op te kloppen.
Maak vervolgens het "eigeel" door in een keukenmachine of blender de pompoen, maizena, water, olijfolie, kala namak en zout en peper te laten draaien tot een gladde massa die zo zacht is dat ze langzaam van je lepel afdruipt.
Verhit vervolgens in een koekenpan een beetje olijfolie en en doe per ei 2 eetlepels "eiwit" in de pan en laat uitlopen zodat je een dun pannekoekje krijgt.
Na een minuut bakken op middelhoog vuur drapeer je 1 eetlepel "eigeel" bovenop het "eiwit" en doe je een deksel op de koekenpan.
https://www.leckerbeckje.nl/2019/03/17/nasi-met-vegan-spiegelei/
En in de moleculaire kooktechniekenhoek is vast ook wel een of ander te vinden. (hier bijv.)
Ik vond dit ook nog
"Hij mengde edelgist en Kala Namak (zwart zout) om iets te creëren dat opmerkelijk smaakte naar dooier. De rood-oranje gloed werd bereikt met bètacaroteen. Als extra stof gebruikte hij natriumalginaat, een zeewierextract en verdikkingsmiddel. Meng het poeder met water en ziedaar: het ongelooflijke, eetbare Vegg. Dankzij de chemische eigenschappen van alginaat kun je het Vegg "bolvormig" maken door de buitenkant wat te verstijven in een eenvoudige calciumchlorideoplossing."
(* - uit 2012, nog verbazingwekkend dat er nu pas dingen op de markt komen)
Eet smakelijk Jos van Vonderen ;)
Jos van Vonderen
Jazeker; koop gewoon een ei van een kip, die zijn bij elke supermarkt gewoon te koop in diverse soorten en maten.
Rene, ik lust graag een spiegelei, is daar ook een oplossing voor?