Kipster gaat ver. Het bedrijf houdt dieren om zo duurzaam mogelijke eieren te leggen voor Lidl. Maar eigenlijk vindt oprichter Ruud Zanders het maar niks. Op nu.nl vroeg hij zich af waar mensen de arrogantie vandaan halen om dieren voor hun eetgenot te houden. Daarom introduceert Kipster vandaag op Dierendag naast eggs ook Veggs. Nepeieren? Nee. Gewoon een geel vloeibaar goedje dat bestaat uit tal van ingrediënten, waaronder gist en eiwit van soja, waar je volgens Zanders uitstekend roerei mee kunt bakken. Over een jaar ligt het in de winkel.

Van dier naar ketel als machine
“In het laboratorium doen we hetzelfde als op onze boerderij", zegt Zanders. "We hebben plantaardige grondstoffen en daar maken we een ei van. Op de boerderij stoppen we die grondstoffen in een kip. In de keuken van het het lab stoppen we het in een ketel. Voor Veggs hoeft geen dier geëxploiteerd te worden en als het in de toekomst lukt om met veel minder dieren, tot misschien wel geen dieren, in ons voedsel te voorzien dan hebben we met Veggs toch de mogelijkheid voor een heerlijk roereitje bij het ontbijt”

Het plantaardig ei is in het laboratorium klaar, "gelegd" zeggen de Veggsters. Verfijnen, opschalen en het bouwen van een productiefaciliteit - een fabriek die de 'boeren' een 'Vegan Farm' noemen - zijn de volgende stappen. De mannen achter Kipster willen hun hun ei-zonder-kip op Dierendag 2021 als roerei op jouw ontbijttafel kunnen zetten.
Pluimveeweb - Kipster ontwikkelt Vegan ei: VEGGS | Pluimveeweb.nl - Nieuws voor pluimveehouders
Reageer
  • Deel
Druk af