Een metastudie naar 39 onderzoeken (met in totaal 22.000 proefpersonen) laat zien dat de bloeddruk bij mensen die vegetarisch eten daalt. Een bloeddruk van 120/80 mm Hg is normaal, een verhoogde bloeddruk begint bij 140/90 mm Hg. Hoge bloeddruk leidt tot gezondheidsproblemen als hart- en nierproblemen en beroertes. Wereldwijd houden miljoenen mensen hun bloeddruk met medicijnen onder controle.

Uit de observationele onderzoeken (32) in het meta-onderzoek, waarbij het bestaande voedingspatroon van mensen geanalyseerd wordt, bleek bij vegetariërs de bovendruk 7 en de onderdruk 5 mm Hg lager uit te komen. Bij de klinische studies (7), waarbij mensen onder gecontroleerde omstandigheden vegetarisch te eten kregen, was dat respectievelijk 5 en 2, in vergelijking tot mensen die een dieet met vlees aten. De meta-analyse is verschenen in JAMA.

Hoofdonderzoeker Yoko Yokoyama zegt op Reuters dat een plantaardig dieet over het algemeen weinig vet bevat en veel vezels. Daardoor vallen mensen er mee af, hetgeen ook een gunstige invloed op de bloeddruk heeft. Daarnaast bevat plantaardig eten relatief weinig natrium en veel kalium: kalium werkt bloeddrukverlagend.

Yokoyama: "Ik zou artsen willen aanbevelen standaard een plantaardig dieet voor te schrijven, en alleen wanneer dat niet helpt medicatie te geven. En ik raad iedereen aan plantaardig te eten en vooral ook hun kinderen plantaardig eten voor te zetten - daarmee kunnen veel gezondheidsproblemen voorkomen worden."
Dit artikel afdrukken