Dit blijkt uit een studie van Cornell University. Populaties die van oudsher gewend zijn om vegetarisch te eten, zoals inwoners van India, Afrika en bepaalde regio’s in Zuid-Azië hebben een genetische aanleg waardoor zij efficiënt omega-3 en -6 uit een vegetarisch dieet kunnen halen. Andere populaties hebben vis en vlees nodig om aan de benodigde hoeveelheid van deze belangrijke vetzuren te komen.

Uit een eerste analyse bleek dat slechts 18% van de 311 onderzochte Amerikanen het ‘vegetarische allel’ had, ten opzichte van 68% van de Indiërs
Genen
De onderzoekers analyseerden de aan- of afwezigheid van een ‘vegetarisch allel’ op het gen FADS2. De aanwezigheid van dit allel zorgt ervoor dat het lichaam in staat is om uit een vegetarisch dieet zelf lange keten vetzuren op te bouwen. Uit een eerste analyse bleek dat slechts 18% van de 311 onderzochte Amerikanen het ‘vegetarische allel’ had, ten opzichte van 68% van de Indiërs.

Vervolgens maakten de onderzoekers gebruik van de data van het 1.000 Genomes Project, waarin de genetische opbouw van meer dan 1.000 mensen is opgenomen. Hierin vonden ze dat het vegetarische allel aanwezig was bij 70% van de Zuid-Aziaten, 53% van de Afrikanen, 29% van de Oost-Aziaten en 17% van de Europeanen. Dit houdt dus in dat Europeanen genetisch gezien minder geschikt zijn om omega-3 en -6 vetzuren aan te maken vanuit een vegetarisch dieet.

Europeanen zijn genetisch gezien minder geschikt zijn om omega-3 en -6 vetzuren te uit een vegetarisch dieet te halen
Personalized nutrition
Onderzoeker Kaixiong Ye denkt dat deze kennis in de toekomst ingezet kan worden om een individueel afgestemd eetpatroon samen te stellen. “Een implicatie van deze studie is dat we deze genetische informatie kunnen gebruiken om ons voedingspatroon af te stemmen op ons genoom.” Volgens Joe Lederman van FoodLegal zouden deze uitkomsten door onder meer de WHO serieus genomen moeten worden omdat verschillende etnische groepen op hun genoom toegesneden voeding moet worden geadviseerd om gezond te blijven.

Fotocredits: Indian vegetable shop, Prof. Mohamed Shareef
Dit artikel afdrukken