Een uiterst opmerkelijk bericht uit India. Daar leeft immers één van de grootste vegetarisch etende bevolkingsgroepen ter wereld. Hindoe's uit hogere kasten eten geen vlees en zeker geen rund, want dat is een heilig dier. Nou blijkt dat het verlies aan religie deze gewoonte laat verdwijnen. Bij ons, zo beweerde ik hier een tijdje geleden, is juist de kerstening van het dier als onderdeel van een nieuw natuurgeloof reden voor het radicaal afwijzen van vlees.

In de Volkskrant vertelde Michael Persson vrijdag jl. dat hij vanaf vandaag Eating Animals van Jonathan Safran Foer gaat lezen. Hij deed het niet voor de Kerst omdat hij weet dat mensen die dat boek hebben gelezen subiet vegetariër worden. Ik vraag me domweg af wat er nou gebeurt als zo iemand volgende week eerst even vegetarier wordt en dan naar het moderne India gaat voor een reportage. Zou er kortsluiting in je hersenen ontstaan als het je overkomt? Hip en cool zijn duidelijk niet overal hetzelfde.

Het Agrarisch Dagblad meldt:

New Delhi - De mythe dat hindoes in India nooit rundvlees eten, is al door wetenschappers ontkracht. Naast traditionele biefstuketers in bepaalde regio's en kasten lijkt een nieuwe groep in opkomst: jonge stedelingen. Dat wil niet zeggen dat de koe voor hen niet langer heilig is.
Schrijfster Lakshmi Chaudhry woonde tien jaar in San Francisco en merkte na terugkeer, dat zij als vegetariër niet langer een graag geziene tafelgast in India's IT-hub Bangalore was. "Wat eens voor lage kasten was, is nu voor hoge klassen'', schreef zij onlangs in het tijdschrift Open. Ze legt uit: "Het lijkt erop dat rundvlees de ultieme graadmeter van 'cool' is, iets dat het lidmaatschap aanduidt van het kosmopolitische India, waarvan het met smaak eten van het eens verboden vlees de afstand tot het oude India laat zien.''

Voor student Vivek, die aan de universiteit van Delhi voor het eerst rundvlees at, was het niet zo zeer een poging om 'cool' te zijn, maar een daad van rebellie tegen zijn traditionele opvoeding in een kleine stad. Hij komt uit de hoge priesterkaste van de Brahmanen. "Mijn vader zou gek worden als hij zou weten dat ik rundvlees eet'', grijnst hij.

De kans is klein dat Vivek echt rundvlees heeft gegeten. De traditionele rundvleesgerechten die de restaurants in de moslimwijken van de oude stad serveren, zijn gewoonlijk van buffelvlees. Het slachten van koeien en de verkoop van rundvlees zijn namelijk illegaal in Delhi, net als in enkele noordelijke deelstaten.Ook de dure restaurants in New Delhi gebruiken buffelvlees voor gerechten als beef stroganoff en carpaccio, die steeds populairder worden. "Als Italiaans restaurant moeten we carpaccio serveren en tot onze opluchting durven veel Indiase gasten het aan'', zegt Andrea Aftab Paura van restaurant Baci.

Toch is het slachten van koeien een steeds terugkerend punt op de nationale politieke agenda van de rechtse hindoepartij Bharatiya Janata Party (BJP). Toen de organisatie van de Gemenebestspelen, die in oktober in Delhi werden gehouden, rundvlees op het menu voor de atleten wilde zetten, protesteerde een lokale BJP-leider Hij zei simpelweg: "Volgens onze hindoecultuur eten we geen rundvlees.''

Dat dat niet geheel klopt, blijkt nu de BJP ook in de deelstaat Karnataka, waarvan Bangalore de hoofdstad is, een verbod op het slachten van koeien heeft voorgesteld. Uit onderzoek naar aanleiding van het voorstel is gebleken dat ruim 90 procent van de dalits, de voormalige kastelozen, rundvlees eet, omdat dat de goedkoopste bron van eiwit is.

Ook in de zuidelijke deelstaat Kerala is het eten van rundvlees heel normaal. Zo ook bij leraar Raghu, een hindoe uit een hogere kaste. Toch heeft de koe volgens hem een speciale status. "Wij hadden vroeger twaalf koeien thuis en die aanbeden we ook. Dat is niet per se tegenstrijdig'', zegt hij.

Vivek legt uit: "Het is niet zo dat ik elke koe op straat aanbidt. Maar in een bepaalde context, tijdens feestdagen in de tempel bijvoorbeeld, kan ik een koe wel als heilig beschouwen.'


Bron: AGD.nl
Dit artikel afdrukken