De oorspronkelijk bewoners van Australië waren jagers-verzamelaars en aten wat ze te pakken konden krijgen. Met de 'verovering' van Australië door de Britten, kwam er met name een op vlees gebaseerde, Britse, keukentraditie mee. Vlees (BBQ!) is dan ook een belangrijk bestanddeel op het Australische menu. Maar de laatste jaren is er een kentering zichtbaar: steeds meer Australiërs eten helemaal geen vlees meer, of minderen hun vleesconsumptie.

Uit een onderzoek door marktonderzoeksbureau Roy Morgan Research blijkt dat in 2013 het percentage vegetariërs onder de Australiërs gestegen is tot een nog niet eerder gemeten 10 procent van de bevolking, 2x zoveel als in Nederland. Dat komt neer op 1,9 miljoen Aussie vegetariërs; in 2009 waren het er nog 1,6 miljoen.

Volgens het onderzoeksbureau zijn er twee zwaarwegende redenen voor de overstap naar het vegetarisme: ten eerste de ethische overwegingen rondom dierenwelzijn en het eten van dieren. Maar deze redenen worden op de voet gevolgd door de gezondheidsvoordelen die met vegetarisme gepaard gaan. Recente onderzoeken hebben laten zien dat vegetariërs minder hart- en vaatproblemen hebben, minder vaak te zwaar zijn en langer leven.

Australische vegetariërs blijken in veel gevallen bewuster met hun gezondheid en gewicht bezig te zijn dan de gemiddelde Australiër. Ze zijn jonger zijn dan de gemiddelde Australiër, beleven meer plezier aan gezond eten en sporten en vermijden zuivelproducten vermijden waar ze maar kunnen. Ze drinken ook minder alcohol dan de gemiddelde Australiër.

Daar staat tegenover dat ze wel vaker aan bloedarmoede lijden (59% meer), en, opvallend, aan stoornissen (24% meer) zoals 'angst, depressie, paniekaanvallen, anorexia of boulimia', zegt Nick Williams, Healthcare consultant bij Roy Morgan Research op AFN.

Er is mogelijk nog een andere reden voor het groeiende vegetarisme. Australië is, met Zwitserland, het land met het hoogste percentage inwoners die niet in het land zelf geboren zijn: van maar liefst 27% van de 22 miljoen Australiërs stond de wieg elders. Grootste 'leveranciers': Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland, China en... India. Laat in dat land nou 30% van de bevolking vegetariër zijn - en waarom zou je je eetgewoonten veranderen als je emigreert?

Fotocredits: 'Kuan Yin Vegetarian Tea House, Brisbane, Queensland, Australia', uitsnede, David Jackmanson
Dit artikel afdrukken