De nodige restaurants serveren het traditionele menu dat gereserveerd was voor vleesvrije eters tegenwoordig alleen nog volledig diervrij. Dat is immers wat vegans willen. Geen kaas of ei, maar helemaal diervrij.

Chefs kiezen er daarom voor om dat ene gerecht helemaal vegan te maken en denken niet meer na over de behoeften van vegetariërs die hun eiwitten nog wel uit zuivel, eieren en - in sommige gevallen - vis meenden te kunnen halen.

Koks besparen zich extra werk en voedselverspilling en geven zich met al hun creativiteit over aan hun vegan menu. Maar ze miskennen de wensen van de vegetariër. Alleen-maar-vegan valt bij de geen-vlees-maar-wel-zuivel-of-ook-vis-eters niet in goede aarde.

De Britse krant The Guardian signaleert zelfs de 'dood' van de vegetariër. Een korte poll liet zien dat de helft van de restauranteigenaren de trend ziet en een deel van hen er aan meedoet. Het aantal vegan opties in restaurants groeit dan ook 29% sneller dan de vegetarische. Vegetarisme wordt 'vergeten' en verdwijnt onder de noemer vegan.

Koks snappen het niet zo. Wie wil er nou kaas of ei als het net zo lekker helemaal diervrij kan? Een keuken zonder dierlijke eiwitten en vetten vinden ze een veel grotere uitdaging omdat een mooi en lekker vegan gerecht meer creativiteit vraagt dan het bedenken van een 'gewone' vegetarische maaltijd.

De oplossing om de stille strijd tussen vegetariërs en vegans te sussen is simpel. Koks moeten beide groeiende gemeenschappen bieden wat ze willen. De ene groep wil nog een klein beetje beest, de andere niet. Vega's pikken het in ieder geval niet dat vegans hun kaas afpakken door die in de ban te doen.

Onlangs at een deel van de redactie van dit blad in het 'plantbased' restaurant L'école (website in het Engels) in Olargues, Hérault, Frankrijk. Het wordt gedreven door een Belgische familie en serveert kreeft en zalmforel bij het alternatief voor het helemaal vegan menu. Marktgericht en gewaagd.
Dit artikel afdrukken