Chefs kiezen er daarom voor om dat ene gerecht helemaal vegan te maken en denken niet meer na over de behoeften van vegetariërs die hun eiwitten nog wel uit zuivel, eieren en - in sommige gevallen - vis meenden te kunnen halen.
Koks besparen zich extra werk en voedselverspilling en geven zich met al hun creativiteit over aan hun vegan menu. Maar ze miskennen de wensen van de vegetariër. Alleen-maar-vegan valt bij de geen-vlees-maar-wel-zuivel-of-ook-vis-eters niet in goede aarde.
De Britse krant The Guardian signaleert zelfs de 'dood' van de vegetariër. Een korte poll liet zien dat de helft van de restauranteigenaren de trend ziet en een deel van hen er aan meedoet. Het aantal vegan opties in restaurants groeit dan ook 29% sneller dan de vegetarische. Vegetarisme wordt 'vergeten' en verdwijnt onder de noemer vegan.
Koks snappen het niet zo. Wie wil er nou kaas of ei als het net zo lekker helemaal diervrij kan? Een keuken zonder dierlijke eiwitten en vetten vinden ze een veel grotere uitdaging omdat een mooi en lekker vegan gerecht meer creativiteit vraagt dan het bedenken van een 'gewone' vegetarische maaltijd.
De oplossing om de stille strijd tussen vegetariërs en vegans te sussen is simpel. Koks moeten beide groeiende gemeenschappen bieden wat ze willen. De ene groep wil nog een klein beetje beest, de andere niet. Vega's pikken het in ieder geval niet dat vegans hun kaas afpakken door die in de ban te doen.
Onlangs at een deel van de redactie van dit blad in het 'plantbased' restaurant L'école (website in het Engels) in Olargues, Hérault, Frankrijk. Het wordt gedreven door een Belgische familie en serveert kreeft en zalmforel bij het alternatief voor het helemaal vegan menu. Marktgericht en gewaagd.
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
We zouden natuurlijk het liefst zo leven of overleven zonder een ander individu of organisme of wat dan ook schade aan te brengen. Maar dat bestaat eenvoudigweg helemaal niet. Dat wetende zou je natuurlijk kunnen proberen de schade zoveel mogelijk te beperken.
Ethisch is voor mij het eten van dieren om deze reden geen dilemma. Als ik dier was zou ik veel liever in een slachthuis sterven dan in de natuur. Wat daarvoor zit is een discussie punt waar voor de een de balans de ene kant op gaat en voor de ander de andere kant. Maak aub uw eigen keuze.
Als ik Hendrik Kaput moet geloven zit het probleem veel meer in het gebruik van de fossiele brandstoffen.
En, misschien is het ook wel zo dat de mens onderling elkaar nog groter leed bezorgd, als ik Dick een beetje probeer te begrijpen. Maar dat staat volgens mij een beetje buiten de discussie, behalve dan dat het via een aangeprate ethiek is. Wat er op neer komt dat deze discussie eigenlijk een kuldiscussie is, met wel een link kantje, namelijk de polarisatie tussen allerlei kampen.
Zeker. De ander ben je zelf en de ander is wat jij (nog) niet hoort. Dat is de les.
"Ik denk dat je zult ontdekken dat we allemaal predikers zijn, maar dat de een er meer van getuigt dan de ander"
Mooi. De ander. "Welke ander?" roepen we dan in het non-dualistische koor. De ander ben jezelf. Net zoals de prediker zichzelf probeert te overtuigen. Van wat eigenlijk? Dat ie beter is dan de ander? Zuiverder? Dat God bestaat?
Omzet (kringloop) en Toevoeging (vooral fossiele emissies) moeten volgens afspraak bij elkaar opgeteld worden. (NIR) Over oorzaak en gevolg hoeven we het dan niet meer te hebben. Auto rijden is dan minder erg dan vlees eten. Idioten!
Rene, maar ondertussen is er 15 jaar discussie over FAO LLS rapport. Daar staan wel “fouten” in. Denk aan het feit dat opname niet is meegenomen. De korte biologische cyclus is echt niet te vergelijken met de aardolie/steenkolen/aardgas lange cyclus. Meat the Truth zit handig in elkaar, de onderliggende bronnen zijn inmiddels wat outdated, of niet correct als je wilt. En de WUR? Ach, sinds wanneer komt daar authentiek en origineel werk vandaan. Analyse van andermans werk is … ach laat maar. ….