De uitbraak van SARS-CoV-2 is afkomstig van dieren, daar zijn epidemiologen het over eens. Echter zijn sommige mensen van mening dat zoönose-uitbraken in stand worden gehouden door de consumptie van dieren. Een van hen is vegan-influencer Ed Winters. Winters zei tegen USA Today: “Als we geen dieren als voedsel hadden gebruikt, zouden we geen situaties hebben gecreëerd waarin veel van deze ziekten – waaronder het nieuwste coronavirus – aan de mens werden doorgegeven.”

Gregory Gray, infectieziekten epidemioloog aan Duke University zegt hierover: “Het is waar dat als de mensen zouden stoppen met het eten van hun vlees, we waarschijnlijk minder contact hebben met dieren die we of fokken of vangen in het wild voor voedsel.” Gray beschouwt het eten van dieren als een belangrijke ‘cofactor’ in het ontstaan van nieuwe menselijke ziekten.

Hij ziet het echter niet als een argument voor veganisme, want “zelfs als we volledig veganistisch zouden zijn, zouden we nog steeds contact hebben met dieren die mogelijk ziekteverwekkers dragen die vreemd zijn voor het menselijke immuunsysteem.” Het verspreiden van virussen van de ene soort op de ander zou daardoor niet stoppen. Gray: “Het beste wat we kunnen doen is proberen een middenweg te vinden in co-existentie waarbij we elkaar niet ziek maken.”

Als we allemaal, theoretisch, zouden stoppen met het eten van dieren, zou de ziektedrager die ons contact met dieren voor eetdoeleinden is, weggaan. Maar omdat het eten van dieren een wereldwijde norm is en op veel plaatsen een noodzaak, is het onlogisch om te veronderstellen hoe de wereld eruit zou zien als we allemaal veganistisch zouden zijn. We zouden zeker niet stoppen met het hebben van andere relaties met dieren.

Afgezien van het feit dat het onwaarschijnlijk is dat er een massaal veganisme zal ontstaan, zijn er genoeg dingen die we kunnen doen om het eten van dieren veiliger te maken vanuit een ziektestandpunt.

Gray legt uit dat een dierlijk virus decennia of zelfs langer de tijd nodig heeft om zich dusdanig aan te passen dat het ook mensen kan besmetten. Vervolgens moet het virus ook nog van mens tot mens overdraagbaar zijn. “Wat we moeten doen – in plaats van enkel te reageren op deze uitbraak – is teruggaan, kijken hoe de virussen aanpassen en vervolgens daarop anticiperen.” Precies dit laatste is waar Nederlandse virologe Marion Koopmans voor pleitte toen het coronavirus in zich eind januari begon te verspreiden over de wereld.

Het echte verspreidingsrisico moet niet worden gezocht in de intensieve dierhouderij. Die is namelijk met een hoge graad van biosecurity afgesloten van menselijke omgevingen. Het echte probleem schuilt vermoedelijk in de verbinding die mensen hebben gecreëerd tussen allerlei biotopen op aarde die microbiologisch leven uitwisselen via het reisgedrag van mensen. In een kort flash-bericht legden we dat al eens uit: tam tegen virussen.

Dit artikel afdrukken