Gregory Gray, infectieziekten epidemioloog aan Duke University zegt hierover: “Het is waar dat als de mensen zouden stoppen met het eten van hun vlees, we waarschijnlijk minder contact hebben met dieren die we of fokken of vangen in het wild voor voedsel.” Gray beschouwt het eten van dieren als een belangrijke ‘cofactor’ in het ontstaan van nieuwe menselijke ziekten.
Hij ziet het echter niet als een argument voor veganisme, want “zelfs als we volledig veganistisch zouden zijn, zouden we nog steeds contact hebben met dieren die mogelijk ziekteverwekkers dragen die vreemd zijn voor het menselijke immuunsysteem.” Het verspreiden van virussen van de ene soort op de ander zou daardoor niet stoppen. Gray: “Het beste wat we kunnen doen is proberen een middenweg te vinden in co-existentie waarbij we elkaar niet ziek maken.”
Als we allemaal, theoretisch, zouden stoppen met het eten van dieren, zou de ziektedrager die ons contact met dieren voor eetdoeleinden is, weggaan. Maar omdat het eten van dieren een wereldwijde norm is en op veel plaatsen een noodzaak, is het onlogisch om te veronderstellen hoe de wereld eruit zou zien als we allemaal veganistisch zouden zijn. We zouden zeker niet stoppen met het hebben van andere relaties met dieren.
Afgezien van het feit dat het onwaarschijnlijk is dat er een massaal veganisme zal ontstaan, zijn er genoeg dingen die we kunnen doen om het eten van dieren veiliger te maken vanuit een ziektestandpunt.
Gray legt uit dat een dierlijk virus decennia of zelfs langer de tijd nodig heeft om zich dusdanig aan te passen dat het ook mensen kan besmetten. Vervolgens moet het virus ook nog van mens tot mens overdraagbaar zijn. “Wat we moeten doen – in plaats van enkel te reageren op deze uitbraak – is teruggaan, kijken hoe de virussen aanpassen en vervolgens daarop anticiperen.” Precies dit laatste is waar Nederlandse virologe Marion Koopmans voor pleitte toen het coronavirus in zich eind januari begon te verspreiden over de wereld.
Het echte verspreidingsrisico moet niet worden gezocht in de intensieve dierhouderij. Die is namelijk met een hoge graad van biosecurity afgesloten van menselijke omgevingen. Het echte probleem schuilt vermoedelijk in de verbinding die mensen hebben gecreëerd tussen allerlei biotopen op aarde die microbiologisch leven uitwisselen via het reisgedrag van mensen. In een kort flash-bericht legden we dat al eens uit: tam tegen virussen.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Eens gezocht op Corona bij dieren, wist niet dat er zoveel soorten waren, zelfs vrij regulier bij katten. Corona bij katten
Mensen, ik lees deze draad hoofdschuddend. Het gaat over vlees eten en veehouderij in het algemeen, maar alleen Dick refereert even aan de hoogstwaarschijnlijke bron van dit nieuwe coronavirus: de "wet markets" in China. Daar worden tientallen soorten dieren in levende staat verhandeld. Enkele daarvan (kippen, eenden, varkens) zijn afkomstig uit de veehouderij, maar de meeste zijn door stropers gevangen in de natuur. Zie ook de foto van vleermuizen boven het artikel, hoewel die niet op een markt lijkt te zijn genomen.
Die markten zijn een permanente smeltkroes van virussen, waar dagelijks nieuwe hybride virussen kunnen ontstaan. Ook hybriden met humane virussen, want mensen staan letterlijk met hun neus bovenop de dieren. En dan kun je er op wachten dat er weer een keer een virus ontstaat dat de longen aantast en door mensen via de ademhaling razendsnel over de wereld kan worden verspreid. Dat gebeurde al eerder in 2002 met SARS.
Er is dus wel een relatie met de vleesconsumptie, maar in dit geval niet die van ons, maar die van de Chinezen. En er is ook een relatie met de veehouderij, maar nog meer met de stroperij.
Zie mijn recente artikel op foodlog: https://www.foodlog.nl/artikel/china-schaadt-de-wereld-met-virussen-en-broeikasgassen/
OK, Frank, dan zijn we het eens. Ik meende even dat je de risico's helemaal wilde wegpoetsen. Gelukkig niet.
#12 Dick, dank voor de leestip, ik wil er in elk geval wel nog ff op wijzen dat ik nooit zal beweren dat er geen bio security risico is mbt veehouderij, of die nu extensief of intensief is.
Goed na blijven denken hoe we de toekomstige veehouderij in de toekomst blijven vormgeven en wat we zwaarder laten wegen. Zoals iedereen wel bekend, zijn zaken die dierwelzijn ten goede komen, vaak ten nadelen zijn mbt milieu en diergezondheid.
Overigens zijn ook de dierwelzijns-eisen discutabel en voer voor uitgebreide discussies.
Maar ja, van de andere kant, waarom zou ik klagen, ik verdien er mijn boterham mee.
Als er niet zoveel mensen op deze aarde zouden rondlopen, waren die ook niet, door het veelvuldig contact van mensen met dieren, de meest voor de hand liggende drager geweest voor virussen als corona om op over te springen.
Omgang met dieren is meer dan alleen het opeten van dieren, iets wat "dierenliefhebbers" maar moeilijk kunnen vatten. Die denken, dat de kat aaien en zelf geen vlees eten zo ongeveer de oplossing is voor een hemel op aarde.
Niet dus.
Een mens is gewoon een mobiele gastheer met bepaalde lichaamspecificaties als temperatuur en spijsvertering die zich overal ter wereld aanbiedt als vestigingsplaats of te wel biotoop.
Aan bacteriën, virussen , maar ook parasieten, mijten, vlooien, ringwormen, speolwormen en ga zo maar door, allen overige andere creaturen die wel brood zien in het "woongebied" homo sapiens.
Welk voedselpatroon die homo sapiens heeft , welke kleur of ras, dat interesseert deze andere organismen en wezens totaal niet.
Zij handelen puur uit het oogmerk van Vestigen, Voedsel en Verspreiding. Ongeveer, zoals Homo Sapiens zelf doet.
Beetje dom, om een leefwijze of voedingspatroon , (wat je wilt), op te hangen aan wel of niet vatbaar zijn voor een van dier op mens overspringend virus als corona.
Er zijn meer mensen dan virusdragende dieren, dus wij zijn de grote kanshebbers op vestiging door een virus, en niet veroorzakers van dat virus door een bepaald voedingspatroon.
(Dit alles onder de nog wankel overeind staande mening dat dit corona virus niet een ontsnapte versie is uit een BIO warfare lab, bedacht om de milieuproblematiek die puur komt door het aantal mensen op deze aardkloot op een semi toevallige, "natuurlijke" wijze , zonder een open oorlog over de laatste grondstoffen, enigszins naar beneden bij te stellen).
Gezien de oprechte zorg van de Chinezen, dat ze hun afzetmarkt in Westeuropa en de VS dreigen kwijt te raken, nu wij onder die corona zitten hou ik het er dus op dat dit virus variant een natuurlijke oorsprong en bron heeft , en wij puur door de getalsmatige overmacht op lokale wilde dieren die er nog zijn, de grootste receptoren zijn, en dus de schuld ligt bij onze massale overbevolking en niet het vlees eten zelf.
De mensen en dieren houderij is namelijk wel "schoon", en min of meer virus en ziektekiem vrij, de natuur ( in onze ogen) zeker niet. Daar woedt de strijd om het bestaan door het recht van de sterkste ook onder virussen gewoon door. Dat is namelijk de natuur.
Noem het virus dus maar een tot op heden onbekende soort die we nu "ontdekt" hebben. en maak er vervolgens als de bliksem een vaccin voor.