In de Britse pers is ophef ontstaan over een advies van voedingsdeskundigen aan het adres van mensen die helemaal plantaardig willen eten. Zo'n eetpatroon zou de gezondheid van de Britse hersenen in gevaar brengen omdat het een gebrek aan choline veroorzaakt. Het vitamine-achtige stofje komt weliswaar voor in plantaardige producten, maar in veel mindere mate dan in dierlijke. Met een dagelijks eitje lijkt het probleem opgelost.
Onder de vele onmisbare voedingstoffen kampt een aantal met een slechte pers. Zij staan voortdurend in de schaduw van de belangrijkere en gewichtigere soortgenoten en krijgen zelden de volle aandacht terwijl ze o zo nuttig zijn. Het gaat dan meestal om simpele stofjes waar maar kleine beetjes van nodig zijn, zoals magnesium of mangaan. Of ingewikkelder moleculen, zoals vitamine K, dat altijd achter het beroemde vitamine D aanhobbelt.
Een apart geval zijn nutriënten die het nooit tot de status van officiële vitamine hebben weten te schoppen, maar wel even functioneel en essentieel zijn. Een daarvan is choline, dat vooral in eieren, vlees, zuivel en vis zit, dierlijke producten dus. Choline staat ineens vol in de aandacht. In de Britse pers is zelfs lichte paniek uitgebroken omdat een aantal deskundigen vreest dat door het advies om vooral plantaardig te eten het dieet van de Brit te weinig choline dreigt te gaan bevatten.
Choline is nodig bij de bouw van de hersenen en moet daarom in voldoende hoeveelheden in de voeding van zwangere vrouwen zitten. Maar ook voor de boreling is choline essentieel, dat werd opnieuw benadrukt in een recent artikel in het vakblad Nutrients.
Een zwangere of voedende vrouw moet ongeveer 500 mg choline per dag binnenkrijgen. Dierlijke producten bevatten gemiddeld ongeveer 60 mg per 100 gram. Runderlever bevat het meest, 420 mg per 100 gram, en eieren komen op een goede tweede plaats met 300 mg per 100 gram. (NB. Lever bevat te veel vitamine A voor zwangere vrouwen). Noten, peulvruchten en koolsoorten ongeveer 25 mg per 100 g. Melk is ook een belangrijke bron van choline, dat in verschillende varianten in voeding zit.
Choline heeft vele functies. Het is nodig voor een stevige celwand en het dient als neurotransmitter. Ook voor ouderen is het daarom onmisbaar.
Onderbouwing
Maar een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen wordt niet gegeven. Het Voedingscentrum, dat de kennis van de Gezondheidsraad vertaalt naar voedingsadviezen, schrijft daarover: “Een aantal normen van de EFSA [de Europese voedselautoriteit – HS] kon de Gezondheidsraad niet goed beoordelen omdat er weinig gegevens beschikbaar zijn. Het gaat om vitamine E, pantotheenzuur, biotine, choline, molybdeen, mangaan, selenium en fosfor. De onderbouwing van deze normen is zwak. De Gezondheidsraad neemt deze normen wel over van de EFSA, maar geeft aan dat je deze normen niet moet gebruiken in de voedingsvoorlichting. De raad ziet ook geen reden tot zorg: in Nederland lijken tekorten van deze voedingsstoffen niet voor te komen.”
Cognitieve functies
Britse voedingsvoorlichters van Nutritional Insight maken zich wel zorgen over het ontbreken van een advieswaarde voor choline, volgens een artikel in ScienceDaily. “Studies hebben choline in verband gebracht met cognitieve functies en voldoende choline zou een rol kunnen spelen in het voorkomen van cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer.” De inname van choline door de Britse bevolking is al aan de lage kant, volgens de onderzoekers. De Britse hersengezondheid zou in gevaar zijn. Het advies om minder vlees en meer groente te eten zal daar geen verbetering in brengen, denken de voorlichters.
Dementie
Uit een recent Fins onderzoek blijkt dat mannen met de hoogste inname van choline 28% minder risico op dementie zouden hebben dan mannen met de laagste inname, aldus ScienceDaily. De belangrijkste Finse bronnen van choline zijn eieren en vlees. Hoewel het een observationele studie betrof, zijn de onderzoekers toch van mening dat deze uitkomst de basis moet zijn voor een advies over choline. Een veganistisch dieet zal dusdanig samengesteld moeten zijn, dat er voldoende choline in zit. Vegetariërs die wel zuivel en eieren eten, lopen geen risico te weinig choline binnen te krijgen.
Dit artikel afdrukken
Een apart geval zijn nutriënten die het nooit tot de status van officiële vitamine hebben weten te schoppen, maar wel even functioneel en essentieel zijn. Een daarvan is choline, dat vooral in eieren, vlees, zuivel en vis zit, dierlijke producten dus. Choline staat ineens vol in de aandacht. In de Britse pers is zelfs lichte paniek uitgebroken omdat een aantal deskundigen vreest dat door het advies om vooral plantaardig te eten het dieet van de Brit te weinig choline dreigt te gaan bevatten.
Een veganistisch dieet zal dusdanig samengesteld moeten zijn, dat er voldoende choline in zit. Vegetariërs die wel zuivel en eieren eten, lopen geen risico te weinig choline binnen te krijgenEssentieel
Choline is nodig bij de bouw van de hersenen en moet daarom in voldoende hoeveelheden in de voeding van zwangere vrouwen zitten. Maar ook voor de boreling is choline essentieel, dat werd opnieuw benadrukt in een recent artikel in het vakblad Nutrients.
Een zwangere of voedende vrouw moet ongeveer 500 mg choline per dag binnenkrijgen. Dierlijke producten bevatten gemiddeld ongeveer 60 mg per 100 gram. Runderlever bevat het meest, 420 mg per 100 gram, en eieren komen op een goede tweede plaats met 300 mg per 100 gram. (NB. Lever bevat te veel vitamine A voor zwangere vrouwen). Noten, peulvruchten en koolsoorten ongeveer 25 mg per 100 g. Melk is ook een belangrijke bron van choline, dat in verschillende varianten in voeding zit.
Choline heeft vele functies. Het is nodig voor een stevige celwand en het dient als neurotransmitter. Ook voor ouderen is het daarom onmisbaar.
Onderbouwing
Maar een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen wordt niet gegeven. Het Voedingscentrum, dat de kennis van de Gezondheidsraad vertaalt naar voedingsadviezen, schrijft daarover: “Een aantal normen van de EFSA [de Europese voedselautoriteit – HS] kon de Gezondheidsraad niet goed beoordelen omdat er weinig gegevens beschikbaar zijn. Het gaat om vitamine E, pantotheenzuur, biotine, choline, molybdeen, mangaan, selenium en fosfor. De onderbouwing van deze normen is zwak. De Gezondheidsraad neemt deze normen wel over van de EFSA, maar geeft aan dat je deze normen niet moet gebruiken in de voedingsvoorlichting. De raad ziet ook geen reden tot zorg: in Nederland lijken tekorten van deze voedingsstoffen niet voor te komen.”
Cognitieve functies
Britse voedingsvoorlichters van Nutritional Insight maken zich wel zorgen over het ontbreken van een advieswaarde voor choline, volgens een artikel in ScienceDaily. “Studies hebben choline in verband gebracht met cognitieve functies en voldoende choline zou een rol kunnen spelen in het voorkomen van cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer.” De inname van choline door de Britse bevolking is al aan de lage kant, volgens de onderzoekers. De Britse hersengezondheid zou in gevaar zijn. Het advies om minder vlees en meer groente te eten zal daar geen verbetering in brengen, denken de voorlichters.
Dementie
Uit een recent Fins onderzoek blijkt dat mannen met de hoogste inname van choline 28% minder risico op dementie zouden hebben dan mannen met de laagste inname, aldus ScienceDaily. De belangrijkste Finse bronnen van choline zijn eieren en vlees. Hoewel het een observationele studie betrof, zijn de onderzoekers toch van mening dat deze uitkomst de basis moet zijn voor een advies over choline. Een veganistisch dieet zal dusdanig samengesteld moeten zijn, dat er voldoende choline in zit. Vegetariërs die wel zuivel en eieren eten, lopen geen risico te weinig choline binnen te krijgen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
#20 ik ben niet zo deskundig maar een hybride die doet het een keer goed daarna ben je alles weer kwijt. Een nieuw ras kweken duurt langer maar dan is ie wel bestendiger. Zo iets? Frank heeft daar nog wat andere zaken op toegevoegd. Niet dat ik tegen het actief zoeken en toepassen naar verbeteringen ben hoor, maar wel duurzaam graag dus iets wat geen "productie " vraagt die per productie of toepassing betaald moet worden als pesticiden , en wat je zelf in stand kan houden door eigen zorgvuldige teelt. Weet niet of dit duidelijk is gezegd.... een poging.
#20: die vervelende prijs? Veredeling is iets heel anders dan het inbouwen van insectengenen in planten. Van resistenties tegen steeds krachtiger (en massaal toegepaste) herbiciden en insecticiden in een niet te winnen 'wapenwedloop' met pathogenen… die de rest van de natuur kapot maken, en het (ingebouwde en extern toegepaste) gifgehalte van het eindproduct verhogen. Van het verspreiden van GM koolzaad enzo in het wild, die (eveneens) het bijen en vlinderleven (en andere nuttige insecten, bodemleven) aantasten. Boeren die niet GM telen, die aangeklaagd worden door Monsanto omdat hun oogst besmet raakt met gepatenteerd GM zaad, en bedrijfsvernietigende bedragen moeten ophoesten.. Een verhaal ook van monoculturen, zonder natuurlijk evenwicht en natuurlijke contexten... milieu en bodem aantastend.... dus ja... Peter heeft hier groot gelijk in!
Crispr is een ander verhaal dan (dat soort) GM, en komt meer bij 'veredeling' in de buurt.. Maar 'veredeling' die gericht is op kilotoenames en resulterende nutriëntenvermindering is uiterst discussieerbaar in voedingskundig opzicht.
#19, Peter, dan denk ik dat ik het anders zie dan jij.
Ik ben trouwens met je eens dat we tegen allerlei grenzen aan lopen, en er ook over heen gaan (neem het klimaat, zal mij benieuwen), en daar tot nu toe niet veel mee gedaan hebben. Maar waar ligt dat dan aan?
Nieuwe technologiëen, zoals met die GMO-gisten: als we daar nu eens allerlei dingen mee kunnen maken, en hoogwaardige eiwitten kunnen maken, zonder dat er een varken aan te pas komt, en als dat nu eens veel minder input kost dan nu met de klassieke manier (veeteelt, akkerbouw), waar sta je dan?
#20, Henric. Met veredeling en GMO is veel mogelijk. Ik ben alleen (voorlopig) pessimistisch dat we daarmee klimaatverandering te lijf kunnen. Het klimaat wordt a) anders, en niet slechts het opschuiven van grenzen, wat op zich al haast niet te verhapstukken zal zijn, maar het gaat ook divergeren, dwz het gaat een vreemd nieuw klimaat worden, weg van het holoceen (dat denk ik), en b) het verandert, zal niet stabiel zijn. Hoe je daar een antwoord op moet geven?
Peter #19, volgens mij proberen we al een paar duizend jaar de natuur te reguleren. Via veredeling hebben we ook meer de regie dan het 'natuurlijk design' die heeft. In hoeverre betalen we daar een hele vervelende prijs voor, om jouw woorden te gebruiken?
Franc Eric #18. : Ja.
Je kunt niet ongestraft proberen de natuur te reguleren , dwingen of te manipuleren.
Vroeg of laat , en hoe dan ook, ga je daar een hele vervelende prijs voor betalen.
Laat ik het anders zeggen: hou je je aan de basis en geef ruimte voor aanpassing en tijd op de lijnen van een natuurlijke productie of winning van grondstoffen en medicijnen, dan helpt de natuur je wel. Ouderwets kweken bijvoorbeeld: over de tijd valt er veel aan teelten en soorten gewas te verbeteren, maar er zijn grenzen. Je mag nooit de regie afpakken van het natuurlijk design en een natuurlijk evolutie potentieel , en zelf gaan modificeren.
Ik denk dat die alchemie en hocus pocus om snelle "dingen" te maken die niet bedoeld zijn er te wezen en ook niet te verwachten zijn of waren uit evolutie van soorten of stoffen, ons zuur gaat opbreken: Manipuleren van vierkante tomaten, kweken van vlees, de natuur "bypassen" in plaats van een steuntje in de rug geven...
Het zal lang goed gaan.
Tot er een kettingreactie loskomt, waar we even niet aan gedacht hebben.
Soort doos van Pandora: maak niet alles open, accepteer ook situaties problemen en nadelen en gegeven waar je het mee moet doen.
Maar dat denk ik. En daar is er maar een van.
Blijkbaar denken heel veel anderen er niet zo over.
daarom zijn die dingen die je noemt er en worden ontwikkeld.
We shall see.............Jenever will tell :-)