Wim Hooijmans, hoofd marketing en communicatie bij het Hoofdbedrijfschap Ambachten, denkt dat het aantal ambachtelijke bedrijven vooral is toegenomen omdat 'kwaliteit weer op prijs wordt gesteld en de consument bereid is daarvoor te betalen'. Dat kan natuurlijk net zo goed voor de ambachtelijke slager gelden, stelt de KNS.
bron: Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie met dank aan food holland
Dat bericht agripress.be Hoe komt het nou dat andere speciaalzaken het beter doen dan slagers? Ik heb er een simpele verklaring voor. De supermarkten verkopen biefstuk en karbonades en ... de slager ook. De zuivelspeciaalzaak verkoopt Boeren Beemster en Jan Dirk van de Voort. De supermarkt niet. De groentenspeciaalzaak verkoopt verschillende soorten radijzen, ronde en lange courgettes, lange en korte komkommers en de supermarkt niet. Heb ik gelijk?
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een andere reden is dat de verschillende instanties maken het verdomd moeilijk om in te stromen in het vak.
Ik ben twee jaar bezig geweest om een bedrijf op te zetten die biltong (Zuid Afrikaans gedroogd rundvlees) en verse worst maakt. Het zou de bedoeling zijn om na een tijdje verder te gaan met het vervaardigen van andere ambachtelijke vleeswaren.
In die tijd heb ik ontelbaar keren contact gezocht met o.a. het KNS, VWA, Hoofdbedrijfschap Ambachten, Productschap Vlees, Vee en Eiren, KvK, om informatie in te winnen over waar ik aan moet voldoen, opleidingen die ik zou kunnen volgen, mensen met wie ik een gesprek zou kunnen voeren over het vak en het opzetten van een bedrijf, en op één persoon bij het VWA na, heb ik geen hulp of informatie gekregen.
Ik heb aangeboden om langs te komen, te betalen voor hun tijd, noem maar op, maar er wordt altijd beloofd dat iemand zou terug bellen, of informatie sturen, maar dan hoor je niets. Herhaaldelijk bellen, mailen en schrijven haalde niets uit, behalve "Kijk op onze website meneer", of een hele mooie van het VWA - "We zijn een controlerende instantie, geen adviserende instantie, wij zullen het achteraf controleren".
Uiteindelijk heb ik de Britse autoriteiten benaderd en zonder problemen hun (heel helder geschreven) tips en interpretaties van de Europese richtlijnen kunnen bemachtigen.
Met dit informatie en na het lezen van aardig wat Nederlands publicaties op dit gebied heb ik dit jaar de gok gewaagd en voor veel geld een werkplaats ingericht, maar het blijft een enorme risico. Ik ben dus benieuwd wat ik te horen zal krijgen wanneer het VWA uiteindelijk langskomt.
Wat betreft ontdooien van ingevroren vlees las ik laatst de tip dat ontdooien in een plastic zak met nauwelijks lucht en die in ijswater leggen. Dat houdt de temperatuur rond het 0-punt en ontdooit het vlees rezend snel, de snelste en meest bacterie-onvriendelijke manier...
Zomaar een zijstraatje :)
Wij kopen vlees zowel bij AH als bij de slager. De slager heeft als grote voordeel dat je precies zoveel kunt kopen als je nodig hebt, AH heeft hier alleen nog maar voorverpakt vlees. Een biefstuk van de slager is bovendien in het algemeen een stuk lekkerder dan die van de AH. En de slager heeft nog zaken als ossestaart, kom daar bij de AH maar eens om. De zelfgekookte ham van de slager is de enige ham die ik lust, de ham van de supermarkt is daarmee niet te vergelijken. Ook de ardenner-boterhamworst wordt hier erg op prijs gesteld. Die van de supermarkt wordt nauwelijks gegeten door de kinderen.
Geen probleem met de houdbaarheid, ik stop bijna alles in de diepvries. Dat heeft weinig gevolgen voor de smaak, mits je een goede diepvries hebt (minstens -25) en zorgvuldig langzaam ontdooit. De lokale groentenboer en kaasboer worden echter nauwelijks bezocht, bieden geen voordeel boven AH. Hun assortiment is veelal kleiner en minder vers dan dat van de AH.
Ik kom uiteraard wel eens bij een slager/poelier. Niet vaak, maar toch geregeld. En soms vraag ik wel naar de houdbaarheid van dat wat ik koop. Maar meestal zorg ik er gewoon voor dat ik het die dag of hooguit de dag erna klaarmaak.
Maar ik ga niet van alles wat ie heeft liggen vragen hoe lang het nog houdbaar is, dus ik ga niet meer kopen dan wat ik speciaal bij hem nodig heb. Het vlees voor de dag erna of daarna of daarna koop ik bij de supermarkt. En ja, ik vertel dit uiteraard niet alleen om jullie inzicht te geven in mijn eigenaardigheden. Ik denk dat het voor heel veel consumenten een overweging is niet bij de slager te kopen, maar wel bij een groenteboer of andere speciaalzaak.
@Robin, de houdbaarheid van vlees is door de slager prima aan te geven. Dit hangt uiteraard met de vraag samen, hoe sla je het op? Maar als dit je enige argument is dan zou ik het gewoon eens vragen aan die slager. Voor je het weet krijg je een heel gebruikbaar antwoord. Ik vraag mij tegelijk af of dit een vraag is die meerdere consumenten tegenhoudt om van de slager gebruik te maken.