Theranos uit Palo Alto in Californië ontwikkelde een bloedtest waarbij geen dikke naalden of injectiespuiten meer nodig zijn. Het bedrijf claimt met één simpele vingerprik tientallen verschillende bloedtesten te kunnen doen. Dat is zowel voor de patiënt als de arts sneller, makkelijker en goedkoper. Uit een rapport van de Food and Drug Administration (FDA) blijkt nu dat er nogal wat schort aan deze bloedtest, meldt het FD.

Twijfel
Het bedrijf kwam in opspraak nadat The Wall Street Journal de nauwkeurigheid van de testen in twijfel trok. Oprichter Elizabeth Holmes plaatste daarop een reactie op de website van het bedrijf, waarin ze de beweringen van The Wall Street Journal weerlegt. Nu concludeert ook de FDA dat er een en ander niet goed gaat met het ‘niet toegestane medische instrument’. "De start-up gaat niet goed om met klachten, er zijn geen overtuigende onderzoeksresultaten en het risico van het gebruik is veel hoger is dan het bedrijf zegt”, aldus de FDA.

Consequenties
Het bedrijf is een van de weinige 'unicorns' - niet beursgenoteerde start-ups met een waarde van meer dan $1 miljard - onder leiding van een vrouw. Sinds een laatste kapitaalinjectie door investeerders is Theranos naar schatting zelfs $9 miljard waard. Holmes stond begin deze maand nog op de cover van het zakenblad Inc als 'The Next Steve Jobs'.

Sinds het verschijnen van het rapport voert Theranos geen bloedtesten meer uit, behalve de herpes test die als enige wel is goedgekeurd. Walgreens, de grootste drogisterijketen in de VS, heeft de samenwerking met Theranos voorlopig stilgezet. De ‘nanotainer’, het kleine buisje waar het bloed van de prik in wordt bewaard, moet eerst goedgekeurd worden voor medisch gebruik. Hiermee volgen ze één van de adviezen van de FDA op.

Wat de verdere consequenties zijn voor het bedrijf moet nog blijken. Het bedrijf belooft alle problemen die de FDA constateerde binnen een week op te lossen.

Fotocredits: Nanotainer, Theranos
Dit artikel afdrukken