Een kleuter kan natuurlijk niet kiezen. Zijn ouders wel, maar die doen het kennelijk ook niet.

Vlaamse kleuters eten te weinig juiste vetten en krijgen te weinig groenten, fruit en vocht binnen. Dat stelt Inge Huybrechts van de vakgroep Maatschappelijke Gezondheidkunde van de Universiteit Gent in haar doctoraatsonderzoek. In het onderzoek werden de voedingsgewoonten van 696 Vlaamse kleuters in 2002 en 2003 onderzocht en vergeleken met de aanbevelingen.

Het onderzoek laat zien dat het aandeel onverzadigde vetzuren, afkomstig uit plantaardige producten en visproducten veel te laag is in de voeding van jonge kinderen. Het aandeel van verzadigde vetzuren, afkomstig uit dierlijke producten daarentegen is veel te hoog in de voeding van veel jonge kinderen.De voornaamste bron van verzadigde vetzuren bij kleuters zijn koeken en andere zoete snacks, en deze zijn eveneens een van de belangrijkste bronnen van toegevoegde suikers binnen het dieet van de kleuters. Gesuikerde melkdranken en fruitsap blijken de voornaamste bron van enkelvoudige suikers.
Groenten en fruit
Voorts blijkt uit het onderzoek dat te weinig jonge kinderen voldoende groenten eten. Minder dan 20% voldoet aan de aanbeveling. Voor fruit is het beeld iets gunstiger, maar ook daar voldoet minder dan de helft van de kinderen aan de aanbeveling. Het onderzoek laat zien dat in totaal minder dan 5% van de kinderen aan de minimum aanbeveling van 1 liter vocht voor de dagelijkse vochtinname voldoet. Een derde van de kinderen drinkt zelfs minder dan een halve liter vocht per dag. Ook de inname van vezels bij kleuters blijkt laag in vergelijking met de aanbeveling; minder dan 10% van de kinderen voldoet aan de aanbeveling.

Vitaminen
Van de meeste vitamines en mineralen krijgen jonge kinderen voldoende binnen, zo blijkt uit het onderzoek. Voor vitamine D en kalium is dit wellicht niet het geval, terwijl de inname van zink en natrium de aanbeveling overschrijdt. Een vervolgonderzoek is nodig om vast te stellen of er echt tekorten zijn voor vitamine D en kalium en wat de gevolgen zijn van een hoge inname van zink en natrium. Voorts blijkt uit het onderzoek dat ongeveer een derde van de kleuters frequent voedingssupplementen gebruikt. Meestal ging het om multivitaminen en mineraalsupplementen.

Voedingsbeleid gericht op eerste levensjaren
De resultaten van de studie vragen om meer en diepgaander onderzoek. De ongezonde voeding van kleuters kan op latere leeftijd leiden tot overgewicht en chronische ziekten zoals hart- en vaatlijden. Aangezien ongezonde leefgewoonten tijdens de kindertijd zich vaak voortzetten tijdens de adolescentie en volwassenheid, is het belangrijk om zo vroeg mogelijk naar een gezond en evenwichtig voedingspatroon te streven. Er moet een uitgebreid voedingsbeleid met de nadruk op de eerste levensjaren ontwikkeld worden, vindt Huybrechts.


bron: Universiteit Gent met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken