Opmerkelijk: een niet in vers handelend bedrijf doet onderzoek naar vers. Zou dat iets betekenen voor de toekomst?
Kinderen die veelvuldig en regelmatig nieuwe groenten krijgen aangeboden, accepteren nieuwe groenten eerder. Dat blijkt uit onderzoek van Nestlé, meldt EVMI.nl . In het onderzoek werden kinderen tot twaalf maanden in Frankrijk en Duitsland onderzocht. In de eerste groep kregen de kinderen gedurende negen dagen slechts één type groente.
Acceptatie
In de andere groep boden de moeders om de drie dagen een nieuwe groente aan. De derde groep kreeg drie verschillende groenten waarbij dagelijks het aanbod veranderde. De reactie van de kinderen op de groente werd gemeten door de hoeveelheid die werd gegeten, te meten. Verder gaven de moeders en een onderzoeker een beoordeling van de acceptatie van de groenten door het kind.
'Niet te snel opgeven'
In een tweede studie werd onderzocht of het aanbieden van groenten die niet lekker worden gevonden, gevolgen heeft voor de acceptatie.
Hieruit bleek dat 70 procent van de kinderen (7 maanden oud) die zeven tot acht keer werden blootgesteld aan de bewuste groente, deze uiteindelijk wel accepteerden. 'Ouders zouden niet te snel moeten opgeven', aldus Andrea Maier van Nestlé. 'Door te variëren en het regelmatig aanbieden, kunnen kinderen leren om deze voedingsmiddelen te eten en te waarderen.'
bron: Distrifood
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Exact: volhouden. Bij mij om de hoek is een kind dat tomatensoep krijgt (uit blik) als er erwtensoep op tafel komt. Daar trap ik niet in. Zelfs als het niet lekker is moeten ze eten. Ik maak dan wel een deal: Als ze het echt niet lekker vinden mogen ze de tweede helft laten staan als ze de eerste helft zonder mopperen opeten. Blijven ze zeuren dan moet het hele bord leeg.
Niet dat dat nu de truc is, alle trucs verliezen na verloop van tijd hun "magie". Maar meer om een idee te geven dat je nog steeds kan schipperen zonder meteen toe te geven.
Ik maak overigens een uitzondering voor slecht bereid eten; dingen die echt vies zijn, dus. Je leert ze immers smaak aan. Dat is volgens mij belangrijker dan wel of geen snoep geven. Leer ze te proeven voorbij de eenvoudige smaken. En dat kost, net als wel meer dingen bij opvoeden, tijd.