Het Franse Institut national d'études démographiques (Ined) stelde vast dat 45% van alle Europeanen ontevreden zijn over hun gewicht. In Frankrijk, een van de 'lichtste' landen van Europa, is dat zelfs nog erger. Daar stelde Inserm (Institut national de la santé et de la recherche médicale), op basis van een internetonderzoek onder 105.700 Fransen, vast dat 70% van de vrouwen en 50% van de mannen vinden dat ze te zwaar zijn.

Maar zoveel mensen zijn helemaal niet te zwaar. In 2012 was 32,3% van de Fransen te zwaar, en 15% obees. Er gaapt dus een kloof tussen de perceptie en de werkelijkheid van ons gewicht, schrijft Le Figaro.

Bloeiende afvalcultuur
Diverse Franse medici onderstrepen dat dit verschil aan de wortel ligt van de bloeiende afvalcultuur in Europa. "Door mensen onbereikbare doelen voor te spiegelen dwingen we ze zich beperkingen op te leggen waar ze uiteindelijk ziek van worden", zegt een arts van het Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation.

BMI
Om mensen te helpen niet in de dieetval te trappen, leggen de experts in Le Figaro nog maar eens uit wat een gezond gewicht is. Maatstaf is nog altijd de oude vertrouwde BMI: lichaamsgewicht delen door lengte in het kwadraat. Komt dat sommetje uit onder de 18,5, dan ben je te mager. Dat is dan ook de ondergrens die de Franse staat onlangs introduceerde bij de wet tegen te magere modellen. Tussen de 18,5 en de 25 betekent een normaal lichaamsgewicht. Tussen de 25 en 30 is sprake van overgewicht en boven de 30 van obesitas.

Door mensen onbereikbare doelen voor te spiegelen dwingen we ze zich beperkingen op te leggen waar ze uiteindelijk ziek van worden
Pas je dagelijkse routine aan, dat is beter dan een dieet
Ben je een paar kilo te zwaar? Pas dan je dagelijkse routine een beetje aan en sla niet hals-over-kop aan het lijnen. Dure dieetboeken, speciale afvalpillen of bijzondere diëten zijn nergens voor nodig. Beter is het jezelf aan te leren niet meer dan 1 keer op te scheppen, als je je eten niet op krijgt jezelf niet forceren, tijdens het eten geen andere dingen te doen en stoppen met snacken. Daarmee krijg je een beetje overgewicht al snel weer onder controle en hoef je niet naar dure dieetproducten of bijzondere eetpatronen te grijpen.

Nog een paar verantwoorde tips: "Doe je boodschappen met een volle maag, hou je aan je boodschappenlijst, kook zelf, eet bij iedere maaltijd groente en/of fruit, eet twee keer per week vis, één keer per dag vlees of kip of eieren (op de dagen dat je geen vis eet), met bij voorkeur volkoren graanproducten en twee of drie zuivelproducten per dag. Dat is de basis", zegt dr. Jean-Michel Lecerf (Institut Pasteur, Lille).
En vooral: "Ga zodra je een beetje aankomt gewoon iets minder eten of iets meer bewegen, dat is vaak al genoeg om de weegschaal weer naar de goede kant door te laten slaan", besluit Lecerf.

Fotocredits: 'Publicité sur le vif', Clément Petit
Dit artikel afdrukken