Maar zoveel mensen zijn helemaal niet te zwaar. In 2012 was 32,3% van de Fransen te zwaar, en 15% obees. Er gaapt dus een kloof tussen de perceptie en de werkelijkheid van ons gewicht, schrijft Le Figaro.
Bloeiende afvalcultuur
Diverse Franse medici onderstrepen dat dit verschil aan de wortel ligt van de bloeiende afvalcultuur in Europa. "Door mensen onbereikbare doelen voor te spiegelen dwingen we ze zich beperkingen op te leggen waar ze uiteindelijk ziek van worden", zegt een arts van het Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation.
BMI
Om mensen te helpen niet in de dieetval te trappen, leggen de experts in Le Figaro nog maar eens uit wat een gezond gewicht is. Maatstaf is nog altijd de oude vertrouwde BMI: lichaamsgewicht delen door lengte in het kwadraat. Komt dat sommetje uit onder de 18,5, dan ben je te mager. Dat is dan ook de ondergrens die de Franse staat onlangs introduceerde bij de wet tegen te magere modellen. Tussen de 18,5 en de 25 betekent een normaal lichaamsgewicht. Tussen de 25 en 30 is sprake van overgewicht en boven de 30 van obesitas.
Door mensen onbereikbare doelen voor te spiegelen dwingen we ze zich beperkingen op te leggen waar ze uiteindelijk ziek van wordenPas je dagelijkse routine aan, dat is beter dan een dieet
Ben je een paar kilo te zwaar? Pas dan je dagelijkse routine een beetje aan en sla niet hals-over-kop aan het lijnen. Dure dieetboeken, speciale afvalpillen of bijzondere diëten zijn nergens voor nodig. Beter is het jezelf aan te leren niet meer dan 1 keer op te scheppen, als je je eten niet op krijgt jezelf niet forceren, tijdens het eten geen andere dingen te doen en stoppen met snacken. Daarmee krijg je een beetje overgewicht al snel weer onder controle en hoef je niet naar dure dieetproducten of bijzondere eetpatronen te grijpen.
Nog een paar verantwoorde tips: "Doe je boodschappen met een volle maag, hou je aan je boodschappenlijst, kook zelf, eet bij iedere maaltijd groente en/of fruit, eet twee keer per week vis, één keer per dag vlees of kip of eieren (op de dagen dat je geen vis eet), met bij voorkeur volkoren graanproducten en twee of drie zuivelproducten per dag. Dat is de basis", zegt dr. Jean-Michel Lecerf (Institut Pasteur, Lille).
En vooral: "Ga zodra je een beetje aankomt gewoon iets minder eten of iets meer bewegen, dat is vaak al genoeg om de weegschaal weer naar de goede kant door te laten slaan", besluit Lecerf.
Fotocredits: 'Publicité sur le vif', Clément Petit
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
En toch komen de 'experts' zelf ook met lastig vol te houden adviezen, zoals geen tweede keer opscheppen e.d. Die adviezen moeten het net als die talloze diëten hebben van discipline en behoren dezelfde kritiek te krijgen.
Kennelijk leeft de theorie dat het regelsysteem van ons lichaam het zou moeten oplossen nog niet erg onder de experts. Toch zijn er heel wat aanwijzingen die die kant op wijzen en die bovendien laten zien dat de kwaliteit van ons eten invloed heeft op die regeling. Het is al vaak genoeg gezegd hier, maar 'echt' eten lijkt daarin een sleutelrol te spelen.
In een tweede artikel in Le Figaro passeren de nadelen van de huidige modediëten de revue.
Over één ding zijn de experts het eens: bij ieder dieet dat drastisch afwijkt van je normale eetgewoonten, loop je het risico dat de kilo's er na het afvallen weer net zo hard aankomen, en vaak zelfs nog meer: het beruchte jojoën. Dat verschijnsel treedt bij 80% van alle afvallers op.
Vandaar de aanbeveling vooral kleine aanpassingen te doen in je normale eetpatroon.
Een paar 'afkrakers': het 5-2 dieet (twee dagen heel weinig eten, 5 dagen geen beperkingen): "alles of niets - met als risico dat je het snel beu wordt en dus niet volhoudt - in de praktijk zijn die twee dagen waarin het lichaam uitgehongerd raakt niet vol te houden in combinatie met een sociaal leven".
Het 'klok-dieet' (eet bepaalde voedingsmiddelen op bepaalde momenten tijdens de dag, en andere helemaal niet): niet erg praktisch.
Het 'paleo-dieet' (gebaseerd op wat onze voorouders zouden hebben gegeten toen ze nog jager-verzamelaars waren): granen, zuivel en bewerkte producten zijn verboden, waarmee het een van de meest koolhydraatarme en monotone voedingspatronen diëten.
Voor andere modediëten, zoals het 'koolsoepdieet', het 100%-fruitdieet ('Hollywood dieet') en vastendiëten hebben de experts geen goed woord over. Ze zorgen vooral voor tekorten aan voedingsstoffen, en zijn dus te allen tijde te vermijden.