Wees creatief met plantaardig, zegt food-designer Katja Gruijters in Retail Detail. Er is meer mogelijk dan plantaardige vleesvervangers, al lijken die commercieel het meest interessant.
Volgens Gruijters laat de voedingsindustrie kansen liggen. Vleesvervangers zijn vooral in trek bij ouderen, die nog uit het “aardappelen-vlees-groente-tijdperk” stammen. Jongeren staan veel meer open voor vernieuwd gebruik van klassieke vegetarische elementen als falafel, tahoe en panir, Indiase kaas. Ook is er ruimte voor nog onbekende schotels als panelle, Siciliaans streetfood van kekererwtenmeel. Gruijters weet waarover ze spreekt. Zij is een van de eerste food-designers van Nederland en is gespecialiseerd in plantaardige concepten.
Op Facebook sprak Gruijters zich ook uit over de zaak naar aanleiding van de Vegetarische Slager die als misleidend beoordeelde teksten moest aanpassen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Volgens Gruijters laat de voedingsindustrie kansen liggen. Vleesvervangers zijn vooral in trek bij ouderen, die nog uit het “aardappelen-vlees-groente-tijdperk” stammen. Jongeren staan veel meer open voor vernieuwd gebruik van klassieke vegetarische elementen als falafel, tahoe en panir, Indiase kaas. Ook is er ruimte voor nog onbekende schotels als panelle, Siciliaans streetfood van kekererwtenmeel. Gruijters weet waarover ze spreekt. Zij is een van de eerste food-designers van Nederland en is gespecialiseerd in plantaardige concepten.
Op Facebook sprak Gruijters zich ook uit over de zaak naar aanleiding van de Vegetarische Slager die als misleidend beoordeelde teksten moest aanpassen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
#18 Het combineren van eiwitten is een mythe die door de "ontdekker" zelf ook is ontkracht link
#3 Dick, dat ik hoop dat Wouter terug TV komt en weer van die fijne programma's maakt zoals "De wilde keuken" was altijd een fijne mix van voedsel, gezond verstand, verborgen kritiek, en altijd een rustig momentje in zijn keet of "pipowagen" zoals die soms worden genoemd. Those were the days....
Sytske, Boele doet zelf nog steeds plantaardig eten, maar zijn eetvideo's houdt hij al een paar jaar niet meer bij en zelfs zijn bedrijf 'de planteneter' bestaat niet meer sinds zijn scheiding. Toen ik zelf met GOK begon in 2011 ben ik later dat jaar rond gaan struinen naar meer informatie over voeding en kwam toen in 2012 zijn kanaal op youtube tegen, van A tot Z gekeken en daar heeft ie het er weleens over gehad dat hij dat weer in boeken had gelezen van die artsen in Amerika die daar ook zo mee bezig zijn, kan ff alleen op de naam Joel Fuhrman komen, de rest weet ik niet uit mijn hoofd.
Hij zei dan ook(met alles wat hij over voeding las) "Of het werkelijk zo is laat ik in het midden, het klinkt logisch, maar luister vooral naar je lichaam. Probeer het uit, je merkt vanzelf of het lekker valt of niet".
Het zijn tenslotte dingen die hij ook weer uit boeken had die anderen weer van onderzoeken of gewoon uit eigen ervaring op hadden geschreven. Hij gaf wat hij las over plantaardig eten enz door aan degenen die hem volgden en wat we ermee deden was aan ons.
Maar zijn video's gaan nu al zo'n jaar of 2-3 niet meer over plantaardig eten, zijn meer zweverig geworden over 'zelfontdekking' en weet ik wat nog meer.
Iig at hij vrijwel alles wat plantaardig en eetbaar was, heel veel variatie, liet het ook een jaar lang zien elke maaltijd wat hij at, zodat we ook ideeën op konden doen, rekende nooit wat uit, ging gewoon op zijn gevoel af, iets wat hij zijn volgers ook aanraadde en kwam eigenlijk niks tekort, behalve vit.B12, dat was het enige supplement wat hij op een gegeven moment ging nemen. Hij had dat speciaal eens laten testen bij de huisarts, alle vitamines, mineralen enz wat ze kunnen testen.
Vandaar dat ik ook zeg, ga op je gevoel af, maar denk wel heel goed na als je 100% volledig plantaardig wil eten hoe je het gaat en moet doen, want het is niet zomaar even elke dag aardappels, groente en groente en je fruit, je moet het hele spectrum eten, elke dag weer wat anders, niet elke maaltijd hetzelfde enz. Beste is om voorzichtige te beginnen door 1 maaltijd plantaardig te maken en je erin verdiepen wat je allemaal ermee kan.
#17 Astrid,
Die vraag heb ik op alle3 de sites geplaatst, maar het is bedroevend hoe weinig webmasters dan vervolgens antwoord geven. In hoeverre heeft de planteter (Boele Ytsma) het nog over het wel of niet moeten combineren binnen dezelfde maaltijd?
Tja, dat zal je aan die mensen moeten vragen die stellen dat je granen en peulvruchten niet meer samen hoeft te eten. Ik kijk wekelijks naar Dr. John Bergman op youtube, een chiropractor, die heel veel van de werking van het lichaam afweet en die zegt het ook altijd: Het lichaam is slam, die gaat niet zomaar de fout in door ziek te worden, dat heeft een reden en het lijf reageert daarop, netzogoed als het reageert op dingen die er gezond voor zijn(voeding, bewegen enz).
Ik denk dat dat ook lastig te onderzoeken is, want er wordt vaak iets ontdekt wat het lijf doet als men zus of zo erin stopt oid, maar waarom, geen idee.