In de Ondertussen van vrijdag 20 september valt mij op:

- Na 106 jaar is Aldi van plan zijn allereerste winkel te sluiten. De winkel in Essen, waar bakker Karl Albrecht en zijn echtgenote Anna Siepman een levensmiddelenwinkel begonnen, is te klein geworden. Aldi opent eind volgend jaar een beduidend grotere winkel in de directe omgeving, aldus het FD. Het pand blijft in handen van de nazaten van de oorspronkelijke oprichters, 'om emotionele redenen'. Wat ze er mee gaan doen, is nog niet bekend. Ze zouden er natuurlijk een museumwinkel van kunnen maken, zoals die van Albert Heijn?

- Een 'superzeldzame zebra met stippen', daarmee opent de speciale kindernieuwssite van Nu.nl. Op NuJunior.nl komen berichten over belangrijk wereldnieuws, in begrijpelijke taal, belooft de hoofdredacteur. Kinderen moeten de weg naar serieus nieuws weten te vinden, vindt de commerciële nieuwssite. Voor pubers komt er CheckNu, uitsluitend op Instagram, met emoji's en heftige kleuren. Dat moet de puber aanspreken. Zo'n zebraveulen vinden ook volwassenen nog wel leuk.

- Alle vliegschaamte en klimaatmaatregelen ten spijt, groeit de wereldwijde luchtvaartvloot tegen de klippen op, meldt de Volkskrant. De komende 20 jaar verdubbelt het aantal vliegtuigen. Dat komt deels omdat oude toestellen slooprijp raken, maar ook doordat klanten energiezuinigere (dus nieuwe) vliegtuigen willen. Die zijn namelijk goedkoper omdat ze minder brandstof verbruiken. In 2038 heeft de wereldbevolking 47.000 vliegtuigen tot zijn beschikking, twee keer zoveel als nu.

Een gemeenschappelijke vijand verbroedert. Dat wordt weer eens duidelijk in de Algemene Beschouwingen, schrijft Boerderij. "De uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) zet het land zodanig op slot, dat alle partijen meezoeken naar een oplossing." In de praktijk blijkt de omstreden voorzet van D66 (halveer de veestapel) ertoe te leiden dat de vraag verschuift van 'óf' naar 'hoe'. Opvallend: waar de landbouw bepaald geen stokpaardje is van FvD-fractievoorzitter Thierry Baudet,diende hij onverwacht een motie in om "de agrarische sector bij het oplossen van de stikstofkwestie zoveel mogelijk ongemoeid te laten." Premier Mark Rutte ontraadde de motie. Alleen PVV stemde uiteindelijk voor.

In De Speld komen de inwoners van Espel aan het woord. Hun gigantische, tot in de hemel reikende mesttoren komt in gevaar door het strengere stikstofbeleid. "We hebben lang nagedacht over een leuke manier om Espel op de kaart te zetten en kwamen toen op een enorme berg die volledig bestaat uit dierenpoep. Als dat niet door kan gaan, moeten we ons afvragen of we niet doorslaan met die milieuregels. Eigenlijk hebben we die toren nu nodig. ’s Werelds grootste urinevijver heeft ook al vertraging opgelopen dankzij de strengere normen voor ammoniak. Zo komt er nooit iets van de grond."

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken