In 50 jaar is het aantal vogels in de Sahel met 80% afgenomen. In de droge streek ten zuiden van de Sahara zijn 1,5 tot 2 miljard vogels hun leefgebied kwijtgeraakt en daardoor verdwenen. Dat schatten Nederlandse onderzoekers. Het onderzoek is verschenen in het Journal of Arid Environments.

Meer vee omdat landbouw niet kan, maar er meer putten zijn
Wat deden de onderzoekers? Twee dingen. Ze telden vogels ter plekke in Mauretanië en Senegal om de 'vogeldichtheid' vast te stellen. Ze telden zowel trekvogels als soorten die jaarrond in het gebied verblijven. Daarnaast vergeleken ze satellietfoto's en oude foto's (van de CIA) van de begroeiing in het gebied met de huidige begroeiing zoals Google Earth en Bing Maps die laten zien. De Sahel is van oudsher te droog voor landbouw, maar wel geschikt om er vee te laten grazen. "De afgelopen decennia zijn zowel de bevolking als de veestapels explosief gegroeid. Bovendien kunnen runderen, geiten en schapen langer in afgelegen gebieden grazen omdat er meer waterputten zijn geslagen", schrijft de Volkskrant.

De auteurs zijn de enigen die in dit gebied op deze schaal nauwkeurige tellingen hebben gedaan
De combinatie van minder begroeiing en intensiever gebruik van de Sahel is volgens de onderzoekers de vogels noodlottig geworden omdat ze hun biotoop zijn kwijtgeraakt. Uit de vergelijking van luchtfoto's bleek dat sinds de jaren '60 de begroeiing aan struiken en bomen tot soms wel 90% afgenomen is. Vooral de vogelsoorten die graszaden eten en zich op de grond voeden laten de grootste teruggang zien. Grote grazers grazen de savannes kaal. De bomen en struiken die overblijven, kunnen zich tegen de grazers beschermen bijvoorbeeld doordat ze doornen hebben, en dat verklaart dat de afname van vogelsoorten die zich in bomen ophouden wat minder alarmerend is. Al met al schatten de onderzoekers dat in de hele Sahel 1,5 tot 2 miljard vogels verdwenen zijn, dat daarvan 20% trekvogels uit Europa en Azië waren (zoals de zomertortel) en de rest lokale soorten.

'Nauwkeurig'
Het onderzoek doet denken aan het Duitse onderzoek naar de alarmerende afname van het aantal insecten, dat vorig jaar voor ophef zorgde in de media. Maar waar de methodologie en berichtgeving rond dat onderzoek in twijfel werden getrokken, krijgen Zwarts en zijn medeonderzoekers lof toegezwaaid: "De auteurs zijn de enigen die in dit gebied op deze schaal nauwkeurige tellingen hebben gedaan. De uitkomsten laten goed zien hoe ingrijpend de gevolgen zijn van aanhoudende droogte en grazend vee voor de vogelstand," is het oordeel van Ralph Buij, onderzoeker bij kennisinstituut Wageningen Environmental Research.
Dit artikel afdrukken