Was het malaria of waren het mazelen? Zeker is dat tussen 1545 en 1550 zo’n 15 miljoen mensen eraan overleden, 80% van de Azteekse bevolking. Tijdgenoten geven als symptomen “hoge koortsen, hoofdpijn en bloedende ogen, mond en neus,” aldus The Guardian. De Azteken gaven er de naam ‘cocolitzli’ aan, wat ‘pest’ betekent.

Cocolitzli was de tweede van drie epidemieën die in de toenmalige Spaanse kolonie huishield, maar het was veruit de dodelijkste. De impact op de bevolking benadert die van de Zwarte Dood in het Europa van de 13de eeuw. Maar de oorzaak van de plaag was nooit vast komen te staan. Ook medici uit die tijd merkten al op dat de ziekte niet leek op mazelen of malaria.

Het raadsel lijkt nu opgelost. Een internationaal team wetenschappers uit Duitsland, Mexico en de VS wijzen de Salmonella enterica aan als mogelijke ziekteverwekker. Zij namen DNA van 29 skeletten uit een ‘cocolitzli-graf’, en onderzochten die op sporen van alle nu bekende ziektekiemen, zowel van bacteriën als van virussen. Salmonella enterica was de enige die de wetenschappers konden vinden. Stammen van deze bacteriefamilie veroorzaken buiktyfus en paratyfus. De microbe kan zijn overgebracht door vee dat de Spanjaarden importeerden.

Het is natuurlijk mogelijk dat er onbekende ziekteverwekkers tussen zaten, of dat niet alle aanwezige sporen zijn gevonden. Maar Salmonella enterica “is wel een heel goede kandidaat,” aldus een van de onderzoekers.

Het onderzoek is te vinden op de site van Nature.
Dit artikel afdrukken