Dat suggereren onderzoekers van de University of Southern California na een studie die eerst op muizen en vervolgens bij mensen met multiple sclerose (MS) werd uitgevoerd.

Muizen
Het eerste deel van de studie vond plaats bij muizen met MS. Een groep muizen kreeg in een drie keer herhaalde cyclus van 7 dagen een driedaagse vastenperiode ingebouwd. Een controlegroep bleef op een gewoon dieet.

Na drie cycli bleek dat bij de muizen met het vastendieet de symptomen van de ziekte waren afgenomen en dat 20% van de muizen zelfs volledig was hersteld. Bij analyse bleken er na het vastendieet gunstige verschillen te zijn ontstaan in de hoeveelheid corticosteron (vergelijkbaar met cortisol bij mensen), cytokines (stoffen die een ontstekingsreactie stimuleren) en T-cellen (spelen een rol bij de afweer). Ook vond er herstel van myeline plaats.

Longo: we zijn optimistisch, maar we willen niet dat mensen dit thuis gaan proberen zonder hun specialist te raadplegen of zonder dat ze zich er bewust van zijn dat er meerdere grotere studies nodig zijn om deze effecten te bevestigen
Bij MS vallen slecht functionerende T-cellen de myeline aan en beschadigen de zenuwvezels. “Het vastendieet doodde de slechte immuuncellen. Als de muizen weer teruggingen op een normaal dieet werden goede immuuncellen en myeline-producerende cellen aangemaakt, waardoor sommige muizen vrij van symptomen waren”, aldus onderzoeker Valter Longo.

Mensen
Na dit succesvolle experiment herhaalden onderzoekers het bij 60 mensen met MS. Achttien mensen volgden gedurende 7 dagen een vastendieet en aten vervolgens 6 maanden een mediterraan dieet. Twaalf mensen kregen een controledieet en 18 anderen een ketogeen (vetrijk) dieet. De mensen op het vastendieet en het ketogeen dieet rapporteerden na 6 maanden verbeteringen in hun kwaliteit van leven en hun fysieke en mentale gezondheid. Bij 72% van de mensen met het vastendieet was de hoeveelheid lymfocyten met 20% afgenomen.

Hoewel de interpretatie van de resultaten beperkt is omdat er geen MRI-scan is gemaakt of een analyse van de immuunfunctie, suggereren de onderzoekers op basis van de muizenstudie dat het vastendieet mogelijk symptomen bij MS-patiënten vermindert door een afname in de lymfocyten die de auto-immuunreactie veroorzaken.

Longo is positief maar terughoudend: “We zijn optimistisch, maar we willen niet dat mensen dit thuis gaan proberen zonder hun specialist te raadplegen of zonder dat ze zich er bewust van zijn dat er meerdere grotere studies nodig zijn om deze effecten te bevestigen.”
Dit artikel afdrukken