Varroa-mijt
Uit het onderzoek blijkt dat de varroa-mijt een groter probleem is dan gedacht. Co-auteur Dennis vanEngelsdorp, entomoloog, zegt: "De grootste verrassing waren de hoge aantallen varroa in goed verzorgde bijenvolken van imkers die verschillende maatregelen treffen tegen de mijten. Varroapopulaties bleken te variëren over de jaren en iedere herfst een piek te bereiken, precies wanneer de bijen zich moeten voorbereiden op de koude wintermaanden. De schimmel Nosema, die het verteringssysteem van bijen ontregelt, bleek tussen januari en april een hoogtepunt te bereiken. Een opmerkelijk bevinding was dat imkers die met hun bijen rondreizen als bestuivingsservice minder last hadden van varroa maar juist meer van Nosema.
De onderzoekers ontdekten een sterk verband tussen het voorkomen van varroa en andere bijenziekten. In eerdere laboratoriumstudies werd al gesuggereerd dat varroa een zogeheten vector voor bijenziekten is; dit onderzoek bevestigt dat dit ook in het veld zo is. Ook Nosema lijkt de verspreiding van sommige virussen te bevorderen.
'Chronic Bee Paralysis Virus'
Tenslotte constateerden de onderzoekers dat het 'Chronic Bee Paralysis Virus' zich explosief verspreidt. Door dit virus verliezen bijen controle over hun motoriek en gaan ze binnen een aantal dagen dood. Het virus werd voor het eerst in 2010 aangetroffen, toen bij minder dan 1% van de bijenpopulaties. In 2014 was dit al opgelopen naar 16%. Varroa- of Nosema-besmetting lijkt geen verband te houden met de opkomst van dit virus.
Het onderzoek is een zogeheten baseline study naar ziekten in de bijenpopulatie, waardoor op termijn effecten van maatregelen tegen of oorzaken van bijensterfte beter te identificeren zijn. De onderzoekers zijn van plan eenzelfde onderzoek te verrichten naar de impact van pesticiden.
Dierhouderij
"Dit soort informatie bestaat al jaren voor de runder-, varkens- en kippenhouderij. Ik denk dat mensen die bijen gaan houden moeten weten dat daar onderhoud aan te pas komt. Je zou ook geen hond nemen en er dan niet mee naar de dierenarts gaan. Mensen moeten weten wat er aan de hand is met de dieren die zij onder hun hoede hebben", besluit hoofdauteur Kirsten Traynor.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In Wageningse kringen is sprake van een varroamijt obsessie terwijl de primaire rol van pesticiden lange tijd in twijfel werd getrokken, ja zelfs werd ontkend. Eénduidige bewijzen voor de extreme giftigheid van neonicotinoïden in arthropoden, vooral na langdurige blootstelling, werden door het Ctgb genegeerd, die enkel en alleen luisterden naar de visie van Wageningse 'deskundigen'. Ik geef eerlijk toe dat me dat in hoge mate gefrustreerd heeft. Als je nu het epistel van WUR woordvoerder Simon Vink over imidacloprid leest, krijg je de indruk dat WUR voorop heeft gelopen bij het onderzoek naar de rol van neonicotinoïden, maar in feite rapporteert Vink alleen maar een inhaalslag die moet verdoezelen dat dringend noodzakelijke beleidsmaatregelen jarenlang werden tegengehouden.
Henk, het zijn cijfers om het verloop bij te kunnen houden. Niet meer en niet minder. Jij focust op de mechanismen. Cijfers op de onzekerheden om het complex van factoren in kaart te kunnen brengen.
Maar ik snap je wel. Jij zegt: waarom al dat hooi doorzoeken als je de speld al hebt?
Nietszeggend stukje. Wat hebben ze nu eigenlijk ontdekt? We weten al lang dat parasieten en pathogenen bijen de das omdoen, omdat een bijenvolk verzwakt wordt door blootstelling aan pesticiden. Dat hoor je ze alleen niet zeggen.