Na jaren van recessie en economische crisis had de Venezolaanse regering het nog zo beloofd: met kerstmis zou er gesubsidieerd, dus betaalbaar, varkensvlees in de winkels liggen zodat de Venezolanen hun traditionele kerstgerechten zoals hallaca en pan de jamon zouden kunnen eten. Maar toen het beloofde varkensvlees in grote delen van het onder een economische crisis zuchtende land uitbleef, kwam de frustratie tot uiting, schrijft Reuters. In de arme buurten van Caracas trokken honderden mensen de straat op om te protesteren. De lokale en sociale media toonden beelden van de protesten en plakten er het etiket 'varkensvleesrevolutie' op.

President Nicolas Maduro verscheen op de televisie en gaf in een even vage als onomwonden verklaring Portugal de schuld.
"Wat is er met het varkensvlees gebeurd? Ze hebben ons gesaboteerd. Ik kan een land noemen: Portugal", zegt Maduro. "We hebben het varkensvlees gekocht, de overeenkomsten getekend - maar zij zijn achter de bankrekeningen aan gegaan van de boten." Verder treedt Maduro, die zonder mankeren het buitenland, de Verenigde Staten en de oppositie in zijn eigen land de schuld geeft voor de economische en sociale crisis waar het land in verkeert, niet in details.

De Portugese minister van buitenlandse zaken, Augusto Santos Silva, reageerde meteen. Op de radio zei hij dat de Portugese regering "zeker niet de macht heeft om varkensvlees(-leveringen) te saboteren." Exporten zijn volgens hem een zaak van bedrijven, niet van regeringen of landen. "We leven in een markteconomie." Wel voegde hij toe de ambassade in Venezuela om opheldering te zullen vragen.

Tijdens de kerstdagen waren er in verschillende plaatsen in het land protesten tegen de crisis, corruptie, hyperinflatie en tekorten aan zelfs de meest noodzakelijke eerste levensbehoeften. Maduro's 'sabotage'-uitspraak werd door critici met hoongelach begroet. "Straks krijgt Christoffel Columbus waarschijnlijk nog de schuld van de hyperinflatie," brieste bijvoorbeeld oppositie-leider Antonio Ledezma volgens Reuters.
Dit artikel afdrukken