Nog maar een paar weken geleden waren varkens heel goedkoop. Zo goedkoop dat boeren ze niet voor de marktwaarde konden houden. Dat kwam omdat er veel te veel dieren waren in de EU. Om het aantal te drukken gingen zeugenhouders minder biggen produceren. Minder biggen betekent immers minder vleesvarkens en dan stijgt de prijs. Zo werkt de varkensmarkt. Plots sloeg de markt om. De prijzen verdubbelden binnen een week en stijgen nog steeds stug.

Vorige week werd in besloten kring al bekend dat de EU opkoop van varkensvlees overweegt. Dat doen regeringen soms om slechte prijzen tegen te gaan. Het vlees wordt dan in vrieshuizen opgeslagen om later, liefst op een moment van tekorten, weer op de markt te worden gebracht. Het malle is nu dat de EU varkensvlees wil opkopen terwijl de prijzen als een dolle stijgen. Is het dommigheid of beleid? Die vraag is een bekend grapje onder beleidsadviseurs.

Toch is het misschien serieus. Dankzij de inval van Poetins leger in Oekraïne is voer voor de varkens zo duur geworden, dat boeren ondanks de hoge marktprijzen nog steeds niets kunnen verdienen omdat hun kostprijs minstens zo hard stijgt. Wie extra vlees uit de markt haalt, maakt het vlees nog duurder maar houdt in ieder geval nog wat boeren en zeugen over voor hopelijk betere tijden.
  • Deel
Druk af