Op Boerderij legt Posthouwer uit wat de kijker op het misstandenfilmpje ziet. Bij een varkenstransport worden de biggen gegroepeerd op gewicht. Dat betekent dat bestaande hiërarchieën waarin varkens samenleven, worden doorbroken. De - in Nederland ongecastreerde - varkens stellen dan onderling een nieuwe pikorde vast op weg naar het slachthuis. Een ongewenste situatie, maar een transporteur kan nou eenmaal niet "Doe nou even niet!" roepen, "alsof het kinderen zijn die elkaar op de achterbank in de haren vliegen", zegt Posthouwer.

De - in Nederland ongecastreerde - varkens stellen dan onderling een nieuwe pikorde vast op weg naar het slachthuis
Transparantie
Posthouwer ergert zich aan de kritiek die over zijn beroep en sector uitgestort wordt. "Als mijn werknemers op weg zijn, wordt er vaak getoeterd, mensen steken hun middelvinger omhoog, er wordt gescholden. Op een verjaardagsfeestje durf je bijna niet meer te zeggen wat je overdag doet. Terwijl dat nergens voor nodig is."

Om dat te laten zien maakte Posthouwer een eigen filmpje, en maakte dat beschikbaar via zijn website en Facebook. Het is inmiddels tienduizenden keren bekeken.

Of het helpt in de maatschappelijke discussie? "Onze uitleg wordt niet gehoord, niet begrepen, terwijl organisaties als Wakker Dier en Varkens in Nood beter zouden moeten weten", verzucht hij.

Dat gewone mensen kritiek hebben, kan ik best hebben. Ze weten niks van het gedrag van een varken
Niets te verbergen
Posthouwer legt uit dat transporteurs vaak 's nachts laden omdat slachterijen 's ochtends vroeg dan meteen met de varkens kunnen beginnen, en de dieren niet hoeven te wachten. Ook vertelt hij over de investeringen in de wagens, zoals ventilatiesystemen en de verplichte desinfectie. Dat zie je er aan de buitenkant niet af. Ook worden er minder varkens geladen, zodat er meer bewegingsruimte is. De keerzijde daarvan is dat er vaker gevochten wordt. Posthouwer: "Dat gewone mensen kritiek hebben, kan ik best hebben. Ze weten niks van het gedrag van een varken. Ik hoop dat we ooit uit het beklaagdenbankje komen. Dat filmpje van ons draagt er misschien aan bij. Ik heb veel positieve reacties gehad. Ook van kritische mensen.”

Dit artikel afdrukken