Varkensboeren verdienden in 2019 dik door gestegen prijzen als gevolg vraagt uit Azië door de daar heersende Afrikaanse varkenspest. Dit voorjaar gaat de markt weer onderuit.

In de afgelopen 5 weken daalde de prijs per kilo geslacht gewicht van €1,95 naar €1,56. De opbrengst ligt nog steeds boven de kostprijs, maar laat zien hoezeer de markten zijn omgeslagen.

In Azië is de varkensstapel nog niet opnieuw opgebouwd. De oorzaak van de prijsdalingen is dan ook gelegen in andere factoren dan het beschikbare aanbod. De horeca en foodservice zijn weggevallen, zodat de consumptie van vlees afneemt en marktstromen een andere route kiezen; die stromen maken de markt ruimer maakt zonder dat het totale volume groeit. De export vermindert door minder gemakkelijke doorvoer en China kan lagere prijzen onderhandelen door de onrustige situatie op de wereldmarkt.

Aanvankelijk hielden de hamsterweken in het begin van de varkenscrisis de hoge marktprijzen overeind. Die situatie sloeg 5 weken geleden om en leidde tot de geschetste prijsdaling. Volgens vleesconcern Vion is de huidige situatie op de totale vleesafzetmarkten inmiddels alweer verder verslechterd vergeleken bij vorige week.
Boerderij - Varkensprijs Vion 39 cent lager in vijf weken
Reageer
  • Deel
Druk af