Tegen de varkenspest bestaat geen vaccin. Dat betekent dat massaal ruimen van gezonde dieren de enige manier is om de ziekte te beteugelen. Het doden, opruimen van de karkassen en het beheer van het dierlijk afval zou, zeggen Monti en Capua, "politieke issues" kunnen veroorzaken. Een massale uitbraak brengt bovendien hoge kosten met zich mee en zal de productie beperken en de export van de EU, 's wereld grootse exporteur van varkensvlees, lamleggen.
De beide Italianen vrezen voor "ontwrichting van het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU" als gevolg van de toch al "toenemende spanningen tussen de lidstaten onderling en tussen de lidstaten en de Europese Commissie".
Monti en Capua sluiten hun betoog af met de stelling dat "een veterinaire noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid, in een tijd van toenemende populistische bewegingen en nationalisme, het wantrouwen in en tussen nationale regeringen, maar ook tussen nationale regeringen, het publiek, handelspartners en belanghebbenden, kan aanwakkeren."
Met andere woorden: Monti en het parlementslid zeggen dat spanningen zoals die bestaan tussen hun land en Frankrijk, niet als gele hesjes op de straat maar op regeringsniveau kunnen exploderen.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Massale "ruiming" van varkens zal heel veel teweeg brengen vermoedelijk.
Een complicerende factor in het geheel zou kunnen zijn: een zich ontwikkelende immuniteit.
Verschillende studies vonden wilde zwijnen die het virus konden overleven.
In Estland bijvoorbeeld voerden ze een experiment uit met 2 groepen biggen die besmet werden met 2 verschillende varianten van het AVP-virus, gevonden bij lokale wilde zwijnen. De ene groep biggen legde het loodje. In de andere groep overleefden de biggen, ze werden ziek in verschillende gradaties. Twee biggen herstelden volledig en werden immuun. Ze stopten deze twee biggen bij andere biggen, maar die werden niet ziek.
Als AVP zich ontwikkelt tot een chronische ziekte, moet je dan besmette dieren - of gezonde dieren met AVP - afmaken i.v.m. exportbelangen? Mogelijk komt daar verzet tegen.
Dick schrik een beetje van het uitblijven van reacties. Het stuk gelezen hebbende dacht ik hoe zou hier op gereageerd zijn, niet dus.
Moeten we ons nu de vraag stellen wat gaat er wel niet allemaal fout?
Hoe gaan we in dit samenwerking verband, Europese Unie, om met elkaar?
Wat zijn de uitgangspunten? Zijn die voor alle partijen gelijk zo nee waarom niet, zo ja waar komen de verschillen, problemen dan vandaan?
Is het een voor allen, of allen voor eenheid?
Het verschil tussen politiek en menselijke beleving? En wat vormt de menselijke beleving? De politieke beleving weten we wel.
Zijn we bereid om onder bepaalde omstandigheden te delen? Iets voor elkaar te betekenen?
Of is het de onmacht van de totale systemen die we ingericht hebben, en is het roofdier in ons niet te temmen?
Dat zowel binnen de ingerichte systemen als zonder die systemen want dan maakt het niets uit.
Maar wij mensen zijn toch hoger dan de dieren, of is het alleen maar hoogmoed?
Zijn er niet knappe koppen die de goede analyse kunnen maken? Wij als mensen hebben toch gaven gekregen om boven het dierlijke uit te stijgen????? Of heeft het economische systeem dat zelfs ook in de klauwen? Maakt ons ingericht economisch systeem de mensheid kapot? In dat geval misschien voor de aarde een zegen.
Dick werk aan de winkel.