Op een braakliggend terrein in de Rotterdamse wijk Katendrecht wordt de komende weken het Varkenshuis ingericht. Twee Bonte Bentheimer biggen zullen hier het komende jaar doorbrengen en te eten krijgen van de buurtbewoners. Als ze dik en rond zijn, worden de varkens geslacht en gezamenlijk opgegeten. Rotterdamse Oogst, een activiteitenorganisatie die de afstand tussen boer en bord zo klein mogelijk wil maken, helpt mee.

Het Varkenshuis is een kunstproject van beeldend agrariër Sjef Meijman en kok en kunstenaar Elles Kiers, in samenwerking met de PeerGrouP. Ze omschrijven het project als volgt: Een Varkenshuis is plek voor varkens en mensen. Een huis om samen te komen, te eten en drinken en te discussiëren. Het Varkenshuis wordt gebouwd door de lokale gemeenschap met lokale materialen. In het Varkenshuis groeien een jaar lang twee varkens op. De varkens leven van de voedselresten van de lokale gemeenschap. Na een jaar kunnen de varkens worden geslacht om vervolgens bereid en gegeten te worden door diezelfde lokale gemeenschap en haar omgeving.

Eerder experimenteerden Meijman en Kiers met een varkenshuis in in Groningen, waar het een groot succes bleek. Plannen om ook een Varkenshuis in Tilburg te starten, stuitten juist op grote weerstand van de omwonenden. Dit plan staat voorlopig in de koelkast gezet, in afwachting van het vinden van een nieuwe locatie waar wel draagvlak bij de omwonenden is. Varkens zijn in Brabant blijkbaar synoniem met megastallen en overlast, zelfs al heb je er maar twee die ook nog eens helpen voedselverspilling terug te dringen en de sociale cohesie in de buurt te versterken.

NB (12:07h): dit bericht blijkt positiever dan de werkelijkheid toestaat: de vergunning zijn nog niet helemaal rond.

Fotocredits: facebookpagina Varkenshuis Rotterdam
Dit artikel afdrukken