Drie varkensboeren en zeven families vochten elkaar het buurtschap de Huijgevoort bij het Brabantse plaatsje Middelbeers uit over de stankoverlast die de boeren zouden veroorzaken. Bij de onderhandelingen waren de boeren betrokken alsmede de omwonenden, de gemeente, de provincie en de Brabantse boerenkoepel ZLTO. Het nu gesloten convenant kost de gemeente Oirschot 2,6 miljoen. De gemeenteraad daar nog goedkeuring aan verlenen. De winst is er volgens gedeputeerde Yves de Boer in gelegen "dat boeren en burgers met elkaar het gesprek aangaan".

Dat moet toch ook anders kunnen, zonder tussenkomst van al te veel regelmakers en instanties. Als die zich er mee gaan bemoeien, kost het handenvol geld. Het duurt vast niet lang voor het volgende buurtschap zich meldt. Dat voorziet in ieder geval een van de eerste reageerders bij het artikel in het Eindhovens Dagblad: Als de gemeente dit gaat doen, kunnen we wachten op de volgende buurtgemeenschap die samen spant en gaat schreeuwen... Straks staat er een buurt op die last heeft van de meeuw in Oirschot en dan.... Portemonnee trekken en verhuizen maar die handel.. Schandalig dat we dit als gemeente gaan doen! Laat die buurt zelf de portemonnee maar open doen. Ohnee die werken niet meer met een portemonnee, je zou toch misschien varkensleer ruiken!

Is dit een domme zet van gedeputeerde De Boer en heeft de reageerder gelijk: dit convenant zet de deur wijd open naar de chantage van bestuurders?

Fotocredits: Balliol Archives and Manuscripts
Dit artikel afdrukken