Een oud-directeur van varkensslachter Vion waarschuwde onlangs tegen deze strategie omdat Europese varkens niet tegen de kostprijs van internationale concurrenten als Brazilië en de VS op kunnen. Ook financiers van ABNAmro toonden zich sceptisch. De Europese productie is weliswaar groot, maar kan zich vanwege zijn kostprijs beter op de thuismarkt richten dan op export, zeggen zij. De boerenbestuurders zeggen dat hun leden er niettemin voor kiezen om zich als een collectief op te laten nemen in een centraal aangestuurde organisatie die zich juist wel op die export richt. LTO vakgroep varkensvoorzitter Eric Douma noemde die strategie onlangs 'the next level', het nadrukkelijk opzoeken van en produceren voor nieuwe exportmarkten buiten Europa.
Via een persbericht liet de POV gisteravond laat weten:
De leden van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) staan achter de koers die de POV vaart in het traject Vitale Varkenshouderij. De ALV gaf het POV-bestuur maandagavond mandaat voor uitwerking en uitvoering van de tweede fase.
Tijdens deze fase worden programma’s uitgewerkt en uitgevoerd, die mede tot stand zijn gekomen door de inspraak van varkenshouders op de raadplegingsavonden in oktober en november.
Het ministerie van Economische Zaken heeft het voornemen 10 miljoen euro beschikbaar te stellen aan de POV om de uitvoering van Vitale Varkenshouderij te stimuleren. Daarnaast stelt het ministerie van EZ 10 miljoen euro beschikbaar aan de POV en Zuivel.NL (de brancheorganisatie van de zuivelketen) voor het stimuleren van mestverwerking en het verwaarden van mineralen. De POV heeft hiervoor een bedrag van 5 miljoen euro opgenomen in de begroting voor 2016.
Wie de financiële verantwoordelijkheid neemt voor de individuele bedrijven bij het eventueel mislukken van de collectieve strategie waarvoor zij hun mandaat gaven, vermeldt het persbericht niet.Activiteitenplan
De regiegroep Vitale Varkenshouderij komt begin 2016 met een concreet activiteitenplan. Buck Consultants International ondersteunt de POV en de regiegroep bij het opstellen van dit
activiteitenplan en het voorbereiden van uitvoeringsmaatregelen. Het activiteitenplan richt zich op marktkracht (o.a. ketensturing), reductie van kosten (mestverwaarding en keuringskosten) en herstructurering van de sector (faciliteren van wijkers en stoppers).
Holland Varken
POV wil 5 miljoen euro voor Vitale Varkenshouderij onder meer besteden aan het stimuleren van deelname van varkenshouders aan het nieuwe ketenkwaliteits- en marktinformatiesysteem Holland Varken/Pork from Holland via korting op de tarieven. Het nieuwe systeem moet de basis zijn voor het verbeteren van de ketensturing, ketensamenwerking en het versterken van de marktpositie van de varkenshouders. Tevens is de inzet dat de overheid (NVWA) toegaat naar een risico gebaseerde aanpak waardoor de keuringskosten kunnen worden verlaagd. De resterende gelden worden ingezet ten behoeve van het faciliteren van de wijkers en stoppers.
Kostenreductie
Nederlandse varkenshouders maken gemiddeld gezien 20 cent extra kosten per kilo varkensvlees in vergelijking met hun Europese collega’s. Dit verschil moet kleiner worden. Het verlagen van de mestafzetkosten is hierbij prioriteit. Vanuit de EU steungelden stelt EZ 10 miljoen euro beschikbaar voor een stimuleringsprogramma voor mestverwerking en -verwaarding, waarvan 5 miljoen euro voor POV is gereserveerd. De inzet is dat het totaalbedrag van 10 miljoen euro ten gunste komt van de primaire producent. Dit kan door het openstellen van een regeling voor (groepen) veehouders, waarbij het inleggeld van melkveehouders en varkenshouders voor het realiseren van een mestverwerkingsinstallatie wordt verdubbeld.
Constructief
Voorzitter Ingrid Jansen en vicevoorzitter Eric Douma van de POV zijn blij met de eensgezinde en constructieve houding van de POV-leden. Ook tijdens de raadplegingsavonden hebben varkenshouders veel goede input geleverd en ook kritische vragen en opmerkingen geplaatst. ‘Daar zijn wij blij mee. Dit onderstreept dat varkenshouders samen met ons willen meedenken over en meewerken aan een vitale varkenshouderij. Zij zien in meerderheid het belang om de krachten te bundelen en gezamenlijk op te treden in plaats van individueel.’
Dit mandaat betekent dat de boeren instemmen met het organiseren van een structuur die moet zorgen voor het volume waarmee niet-Europese exportmarkten met meer dan alleen restverwaarding worden bediend. Wie de financiële verantwoordelijkheid neemt voor de individuele bedrijven bij het eventueel mislukken van de collectieve strategie waarvoor zij hun mandaat gaven, vermeldt het persbericht niet. Gezien de kritische houding van een aantal marktdeskundigen lijkt het verstandig daar vóór de inwerkingtreding van de finale uitvoering van het plan duidelijke afspraken over te maken.
Fotocredits: varkens op comfortabele houtkrullen, een zogenaamd 'conceptvarken' waarmee inmiddels enkele tientallen Nederlandse slagers zich onderscheiden van het exportvarken dat de POV Holland Varken noemt, C. VanHook (vanhookc)
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Karkasprijs varkens in NL 1,17, in Frankrijk 1,08, in Griekenland 1,09. Alleen de Duitsers brengen het tot 1,25. De kostprijs zal wel ergens rond de 1,80 hangen.
Tegelijkertijd was een van de onderwerpen van gesprek gisteren op de FIE in Parijs de prijs van kippenei eiwit. In Europa meer dan 12 euro per kg, in Amerika inmiddels boven 20 euro per kg. Waar zijn de tijden dat je dat spul kocht voor een euro of zeven.
De verwaarding van een hoogwaardig product als varkensvlees is al jarenlang belabberd in Europa. Moet daar met vleesexport naar het land dat van elke twee varkens op de wereld er eentje produceert de winst gaan brengen? Dat geloven we toch niet echt? Dat je er speciale producten heen brengt of overschot dumpt voor lage prijzen, dat is nog begrijpelijk. Maar investeren in productiecapaciteit voor de export van vlees naar een land aan de andere kant van de wereld waar de lonen zo'n 70% lager liggen dan in Nederland? Lijkt me erg ingewikkeld. Vergeet niet dat varkens niet grondgebonden zijn en dat je ze dus overal kunt maken waar een schip met voer in de buurt kan komen.
Vraag je eens af hoe dat zit, met dat kippenei eiwit, productie op de vraag afstemmen lijkt me zinvoller dan dromen van Chinezen die smeken om Hollandse varkens. Die varkens kunnen we in eigen land niet met een fatsoenlijke marge verkopen, noem mij een reden waarom dat in China dan wel zou moeten lukken.
Het Holland-varken in China verkopen. Dat klinkt hetzelfde als wanneer FrieslandCampina de gehele witte-melk-stroom in China zou verkopen. Lijkt me lastig om te organiseren (hebben de 100 aanwezige varkenshouders al beloofd om hun afzet via POV te gaan doen?) en nog lastiger om daar vervolgens meerwaarde uit te halen. Op onderdelen zijn er misschien wel mogelijkheden, maar dan moet je toch vooral goed zicht hebben op de markt daar. En het lijkt me aannemelijk dat marktpartijen daar beter zicht op hebben dan de POV. En die kunnen vervolgens beter gericht inkopen bij de varkenshouders of scherp selecteren uit hun aanvoer, o.b.v. specificaties uit de markt of gericht een marktsegment ontwikkelen. N.B. als je dit proces niet zorgvuldig insteekt ben je snel door een paar miljoen subsidie heen.
Het eerste wat die Chinezen doen is het Holland Varken namaken.
"Weet je, we stoppen er nog 20 miljoen in en dan trekken we de stekkers er uit".
De varkenshouderij heeft geen prijsprobleem maar een volume probleem. Het getuigt van weinig collegialiteit om het overschot van Europees varkensvlees in andere landen te gaan dumpen. Binnen Europa doen varkens uit Nederland dat ook al met de Franse varkensmarkt. En, net als de Franse, worden ook de Chinese varkenshouders vast niet blij wanneer er Europees varkensvlees op de Chinese varkensmarkt gedumpt gaat worden. Er kan bij de varkens beter aan het productievolume gesleuteld worden. Dat vrije marktdenken is zo langzamerhand wel een gelopen race en is rijp voor de prullenbak. Op naar quoteringen, daar gaat het uiteindelijk toch op uitdraaien.