De prijsstijging is het gevolg van de Afrikaanse varkenspest (ASF) die in Azië en met name China rondwaart. China is de grootste varkensvleesproducent ter wereld; de decimering van de varkensstapel als gevolg van de ziekte leidt tot tekorten. Daarom haalt China extra varkensvlees uit het buitenland, wat prijsverhogend werkt op de markten waar het vlees normaal gesproken werd verkocht. De varkensboeren zijn in hun nopjes door de hoge prijzen, die echter tot onrust bij de Europese vleesverwerkers leiden.

Hoewel de vleesverwerkers zelf geen invloed hebben op de prijsontwikkelingen, "vinden zij het belangrijk dat de gehele varkensketen weet heeft van de uitdagingen die deze uitzonderlijke marktsituatie met zich meebrengt. Bedrijven (en banen) zouden op de tocht staan," aldus Boerenbusiness.

In april van dit jaar sloeg Clitravi ook al alarm. Boeren reageerden toen sceptisch: "Nu de prijzen hoger zijn, moeten de verwerkers niet zeuren want die willen ook nooit de te lage prijzen samen in de keten dragen. Zo werkt een vrije markt nu eenmaal en als je daar niet mee om kunt gaan, moet je maar wat anders gaan doen", klonk het toen.

Ook nu hebben de boeren in hun eerste reacties nog steeds geen medelijden met de klagende verwerkers.
Dit artikel afdrukken