Misschien is 'eten als een varken' in werkelijkheid minder beledigend als het bedoeld is. Verzorgers in de Basel Zoo in Zwitserland deden namelijk een opmerkelijke observatie. De nieuwe wilde zwijnen in de dierentuin bleken hun eten te wassen voordat ze het aten. De varkens brachten hun stukjes appel met zand keurig naar de beek in het verblijf, om ze aldaar schoon te spoelen. Dat schrijft National Geographic.

Slimme dieren
Engelse onderzoekers van University College London zagen in het gedrag een aanleiding voor onderzoek. Zij wilden weten of de varkens daadwerkelijk hun voedsel wilden schoonspoelen of dat ze het alleen nat wilden maken, zoals sommige dieren doen om doorslikken te vergemakkelijken. Uit een experiment met vieze en schone appels bleek dat de zwijnen het verschil tussen vieze en schone stukken appel opmerken. Vuile appels gaan ze wassen. Dat betekent dat zwijnen hun bevrediging kunnen uitstellen. Dat is een vaardigheid die maar weinig dieren hebben.

Maakt honger rauwe bonen zoet?
Overigens lijkt de vaardigheid van de varkens op een soort “luxe gedrag”. Als de dieren veel honger hadden, sloegen ze het wassen over. Daarnaast konden de varkens de verleiding tot het direct opeten van voedsel niet altijd weerstaan bij hun favoriete eten, zoals mais en suikerbiet. Een kippetje bleken ze echter uitvoerig te wassen.

Moddermaaltijd
Waarom de dieren dit gedrag vertonen, is nog onbekend. Varkens houden van modderbaden, maar vinden zand in hun mond mogelijk niet lekker als ze het kunnen vermijden. Een andere mogelijke reden voor het wassen van voedsel is het sparen van hun tanden. De tanden van varkens slijten namelijk harder door zand.

De studie verscheen in Animal Cognition.

Fotocredits: 'Wild boar', Cloudtail.
Dit artikel afdrukken