Natuurmonumenten klopte aan bij de plaatselijke ecologische boer Jan Overesch. Omdat hij zijn biologische varkens toch al buiten laat lopen, hoefde hij niet lang na te denken. De winst zit er voor hem in dat hij voor het vlees van de te slachten buitenvarkens een betere prijs kan bedingen. Het zijn immers vrolijke, vrije varkens, en die smaken lekkerder. Dat denken we tenminste. Maar het valt niet te ontkennen: het is een praktische oplossing om niet met een machien de dichtgegroeide natuurbodem om te hoeven woelen. Het bio-industrieel ontwikkelde roze varken helpt de oorspronkelijke biodiversiteit die niet zelden nog in de vormen van kiemen en zaden in de bodem blijkt te sluimeren weer te laten ontluiken.
RTV Oost maakte een filmpje van de roze natuurbeheerders en hun blije boer.
Fotocredits: still uit het RTV Oost filmpje
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De varkens van Jan zijn wel wat gewend denk ik ;-) En varkens zijn denk ik wel een goed middel om meer diversiteit in een gebied te bewerkstelligen. Of dat bos tot gevolg heeft weet ik niet. Maar misschien dat het gras eraf moet om de boompjes een plek te geven.
Het is laat in het seizoen. Roze varkens zijn behoorlijk kaal in de stal, maar krijgen als ze buiten leven haar. Sommige veranderen zelfs in dieren die je kunt scheren.
Ik kan het niet laten om er toch een welzijnsvraag bij te hebben: zouden deze wel voldoende toegerust zijn om zo wild te leven?
Moderne varkens zijn net als mensen luxe beesten. Stallen zijn zalig warm (te warm voor mij!). Ik moet er niet aan denken om zomaar buiten gezet te worden en niet naar binnen te kunnen.
Leuk en bizar. De natuur doet niet wat de mensen willen. Bosontwikkeling gaat moeizaam, staat hierboven geschreven. De natuur ligt dwars met gras.
Varkens zijn, weet ik uit ervaring, meesters in het omploegen van land. Maakt niet uit wat er groeit. Op grote bomen na halen ze alles om en eten alles weg. Geef ze de tijd en ze maken je een woestijn. Wat in het stukje hierboven niet wordt genoemd is dat ze alles omspitten op zoek naar diertjes. Die hebben ze het liefst. Wormen en onder ondergronds leven.
Ze laten een werkelijk dooie boel achter. Geeft niks. Na ongeveer een jaar is de natuur weer ongehoorzaam.
Waarom twijfelt de redactie eraan of deze varkens beter zouden smaken?
Natuurlijk 'smaken' deze varkens lekkerder, ook als je het verschil niet proeft.