“Alle verschillende keurmerken maken het er voor de consument niet duidelijker op hoe diervriendelijk bepaalde producten zijn”, zegt Hans Baaij directeur Varkens in Nood. “Daarbij kan bijvoorbeeld het Beter Leven 1 ster keurmerk de valse suggestie wekken dat het leven van de dieren die hieronder vallen best wel in orde is. Wij hebben transparant gemaakt hoe het leven van een dier eruit heeft gezien”.

Consumenten, inkopers en chef-koks kunnen daarom vanaf vandaag op het online platform zien hoe diervriendelijk een bepaald product is. Nederlandse dierwetenschappers stelden in verschillende etappes in samenwerking met DierenwelzijnsCheck een lijst samen van meer dan 200 dierlijke producten en hun score op dierenwelzijn aan de hand van criteria als huisvesting, transport en slachtmethoden.

Veel producten scoren erg laag, schrijft Varkens in Nood. Kalf, kalkoen en konijn krijgen bijvoorbeeld maar een één op een schaal van tien, "omdat de dieren weinig leefruimte hebben, nooit daglicht zien of op dieronvriendelijke manieren worden geslacht". Biologische producten doen het beter omdat de dieren naar buiten kunnen.

Daarnaast legde Varkens in Nood de menukaarten van 100 Amsterdamse restaurants naast deze lijst. Elk gerecht op de menukaart krijgt een cijfer. Het totaal aan gerechten resulteert in de totaalscore van een établissement. Twaalf veganistische restaurants, waar nu eenmaal geen dieren of dierlijke producten zoals zuivel en eieren worden geserveerd, voeren met een 10 de lijst aan.

Door de restaurants langs de meetlat te leggen, hoopt Varkens in Nood de horeca te inspireren tot diervriendelijkere keuzes. Niet elk restaurant zal een idee hebben over zijn score op het gebied van dierenwelzijn. Amsterdamse restaurants kunnen die score alvast checken. “Hiermee willen we restaurants uitdagen om diervriendelijker te worden”, zegt Varkens in Nood.

De Volkskrant merkte onmiddellijk op dat de sterrenrestaurants in de hoofdstad relatief slecht scoren. De meeste van deze restaurants komen niet verder dan een vijf of scoren een dikke onvoldoende. “Geen verrassing”, volgens Baaij. “Je ziet dat traditionele sterrenrestaurants niet goed scoren, die restaurants leggen de nadruk op de Franse keuken, met vaak luxe vlees- en vissoorten en die komen er qua diervriendelijkheid niet per se goed van af. Gelukkig zijn er ook een aantal die juist relatief goed scoren, zoals Bolenius”, dat vooral groenten en bijvoorbeeld eendenlever zonder dwangvoeding op de kaart heeft.

Varkens in Nood is ondertussen hard bezig om de database met Amsterdamse restaurants uit te breiden. “Het is onze ambitie om nog dit jaar uit te breiden naar andere steden”, aldus Baaij. Ook wil Varkens in Nood bedrijfskantines, overheidskantines en fastfoodketens in de Dierenwelzijnscheck opnemen. De organisatie streeft er naar uit te groeien tot een platform dat dagelijks zoveel mogelijk mensen inspireert met informatie over diervriendelijke producten.
Dit artikel afdrukken