Vijfentwintig jaar geleden plaatsten schrijver J.J. Voskuil en jurist Hans Baaij een protestadvertentie in de vorm van een brief tegen de bio-industrie in de krant. Toen waren zojuist 11 miljoen varkens geruimd tijdens de grootste Nederlandse uitbraak van varkenspest. De actie markeerde de start en oprichting van Varkens in Nood.

Vijfentwintig jaar later herhaalt Varkens in Nood de actie. Dit keer is de brief geschreven in samenwerking met Rutger Bregman. Tachtig bekende Nederlanders, onder wie Anouk, Henny Huisman, Paulien Cornelisse, Freek de Jonge, Guido Weijers, Georgina Verbaan en Fatima Moreira de Melo en duizenden Nederlanders roepen op 'samen een einde te maken aan de bio-industrie'. Dat doen ze in 4 landelijke kranten, op de radio en op posters in meerdere grote steden.

Varkens in Nood verwijst naar de stikstofcrisis die de veehouderij zwaar onder druk zet en de maatschappelijke zorg met betrekking tot dierenwelzijn in de intensieve veehouderij. Volgens de ngo wil 60% van de Nederlanders een verbod op de intensieve veehouderij, maar blijven we massaal goedkoop vlees en zuivel kopen waarmee we de bio-industrie de facto in stand houden.

“De boeren en vooral de dieren hebben perspectief nodig," aldus Frederieke Schouten, dierenarts en directeur Varkens in Nood. "We weten al jaren dat onze omgang met dieren anders moet. De huidige landbouwtransitie is hét moment voor verandering. Vind je dat varkens niet in een krappe kooi thuishoren? Dat dieren buitenlucht nodig hebben? Dat geen enkel dier op kaal beton mag leven? Besluit dan vandaag om er niet langer aan bij te dragen: koop nooit meer vlees of zuivel met minder dan drie sterren en eet vaker plantaardig. Samen geven we de dieren én de boeren een mooiere toekomst.”

varkens in nood brief dierendag 2022


Reageer
  • Deel
Druk af